Poznaj właściwości czarnuszki o których nie wiedziałaś!


Poznaj właściwości czarnuszki o których nie wiedziałaś!
2017-03-05
Czarnuszka siewna lub inaczej kminek czarny, to roślina, która szturmem podbiła domostwa. Małe ziarenka skrywają w sobie ogromną siłę, z których czerpali już starożytni.

Olej jaki z niej wytwarzano był panaceum na wszystko, a określenie "złoto faraonów" oraz znalezienie go w grobowcu Tutanchamona tylko potwierdzają powyższe.
Czarnuszka posiada silnie antybakteryjne oraz przeciwbólowe właściwości, potrafi nawet zabić gronkowca złocistego, który jest dość odporną bakterią!

Stosowanie czarnuszki poleca się przede wszystkim alergikom, ponieważ ich osłabione słabą odpornością ciało nie radzi sobie dostatecznie dobrze z kolejnymi atakami objawów alergii. Małe ziarenka wpływają niezwykle korzystnie na układ immunologiczny i dzięki ich wsparciu organizm ma więcej sił do walki z chorobą. Udowodniono, że stosujący systematycznie olej z czarnuszki rzadziej chorują na grypę i przeziębienie. Astmatycy też docenią jej właściwości. Ułatwienie odkrztuszenia zalegającej wydzieliny oraz rozszerzenie oskrzeli z pewnością poprawią jakość życia chorym na astmę. Cała kuracja przeprowadzona z pomocą rośliny sprawi, że rozwój choroby zostanie spowolniony, a ilość ataków znacząco zmaleje.
Czarnuszka świetnie wpływa na jakość cery, a docenią to szczególnie osoby młode, ponieważ antybakteryjne właściwości wspomogą walkę z trądzikiem i innymi problemami skórnymi.
Czarny kminek może wykazać się również w sezonie przejściowym, kiedy zagraża spadek odporności. To okres, kiedy niemal każdy zmaga się z przeziębieniem i ogólnym osłabieniem. Roślina pomaga pozbyć się kataru, sprzyja walce z zapaleniem zatok oraz zażywana systematycznie buduje lepszą odporność.



Na co może pomóc czarnuszka?

Czarnuszka ma tak szerokie spektrum działania, że nie da się opisać w kilku słowach na co jest najlepsza. Jednak z pewnością można stwierdzić, że zażywana systematycznie wzmocni nasze zdrowie oraz dzięki niej możemy pozbyć się wielu uciążliwych dolegliwości.

 

  • Padaczka. Prowadzone badania dowiodły, że czarnuszka może zmniejszyć intensywność napadów, a wszystko dzięki jej właściwościom przeciwdgrawkowym.

  • Wysokie ciśnienie krwi. Czarnuszka stosowana systematycznie widocznie zmniejsza ciśnienie krwi przy łagodnym nadciśnieniu, może z powodzeniem być stosowana przez osoby ceniące naturalne sposoby leczenia.

  • Astma - Dzięki temu, że oczyszcza oskrzela i pomaga w odkrztuszeniu flegmy jest niezwykle ceniona przez osoby chore. Częstotliwość ataków astmatycznych ulegnie zmniejszeniu.

  • Rak jelita grubego. Wyciąg z ziaren z czarnuszki wykazuje podobne działanie jak lek hamujący wzrost nowotworu. U chorych szczurów którym podawano olej z czarnuszki stwierdzono zahamowanie rozwoju raka.

  • Zapalenie gardła. Z uwagi na silne działanie antybakteryjne, czarnuszka przynosi ulgę w zapaleniu gardła oraz migdałków.

  • Zatrucie ołowiem. W badaniach dowiedziono, że czarnuszka odwraca zniszczenia mózgu spowodowane przez toksyczne działania ołowiu.

  • Nowotwór piersi. Nasiona czarnego kminu wykazują działanie hamujące nowotwór oraz zwiększają apoptozę (śmierć komórek) komórek nowotworowych.

  • Cukrzyca typu 2. Systematyczne zażywanie nasion czarnuszki zmniejsza stężenie glukozy na czczo, zmniejsza insulinoodporność i zwiększa działanie beta-komórek u dotkniętych chorobą.



Złoto faraonów – cudowne właściwości oleju z czarnuszki

Olej z nasion czarnuszki zdobył popularność dzięki silnemu, i co ważne, udokumentowanemu działaniu. Główną rolę odgrywa jego skład: nienasycony kwas tłuszczowy, kwas linolowy, kwas linolenowy – dzięki nim nasz organizm reguluje swoją pracę. Również olejki eteryczne w nim zawarte mają silne działanie. To dzięki nim olej ma tak silne właściwości bakteriobójcze, reguluje działanie oskrzeli, poprawia samopoczucie, czy obniża ciśnienie. Duża ilość witamin i składników mineralnych sprawiają, że nasz wygląd fizyczny również ulega poprawie – zdrowsza cera, błyszczące włosy, mocne paznokcie – te efekty zobaczymy już po krótkim czasie stosowania! Ważne jest jednak źródło z jakiego bierzemy olej. Najbardziej wartościowy jest ten tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ nie jest pozbawiony dobroczynnych składników. Olej należy wypić do 3 miesięcy od daty wytworzenia, tylko wtedy jego właściwości ujawnią pełne spektrum działania. Przechowujemy go w lodówce i w ciemnej butelce.
Właściwe dawkowanie oleju z czarnuszki, to łyżeczka oleju przyjmowana dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Dzieciom dawka zostaje zmniejszona o połowę.
Pamiętaj aby bacznie obserwować swój organizm, ponieważ każdy człowiek jest inny i wpływ czarnuszki może się różnić, każdy niepokojący objaw powinien skłonić nas do zaprzestania kuracji.

Nadesłał:

poradnik zdrowia

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl