Kuchnia wegańska w rozkwicie!


Kuchnia wegańska w rozkwicie!
2025-04-17
Konkurs „Złoty Karczoch 2025” wyłonił najlepszych wegańskich szefów kuchni w Polsce.” Jak mówi Małgorzata Figarska, jurorka konkursu i Szefowa Gastronomii w hotelu Manor House SPA: „Konkursowe dania zachwyciły różnorodnością i pomysłowością. To było prawdziwe święto kuchni roślinnej”.

Wśród Polaków rośnie popularność diety wegańskiej i zainteresowanie zrównoważonym żywieniem. Rozwija się w tym zakresie świadomość społeczna i potrzeba wymiany wiedzy, inspiracji, spotkań kulinarnych. 9 i 10 kwietnia 2025 roku za sprawą Targów Gastronomicznych SMAKKI 2025 Warszawa stała się kulinarną stolicą Polski. Jednym z ważniejszych punktów programu wydarzenia był konkurs kulinarny „Złoty Karczoch 2025” dedykowany kuchni roślinnej.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

- Miałam ogromną przyjemność być jurorką w konkursie „Złoty Karczoch” – to było prawdziwe święto kuchni roślinnej! 12 uczestników, 12 wyjątkowych, przepięknie podanych i pysznych dań. Różnorodność smaków i pomysłów była niesamowita, a wybór zwycięzców – naprawdę trudny. Jednak to wegańskie sushi skradło nasze serca wygrywając konkursową rywalizację, która w tym roku była na bardzo wysokim poziomie. Wśród nagrodzonych dań były m.in.: pierożki z ragu roślinnym, wegetariańska kaszanka, fregola ze smardzami czy chrupiące roślinne burrito. To było prawdziwe królestwo smaków i kolorów. – komentuje Małgorzata Figarska, zasiadająca po raz drugi w jury konkursu Złoty Karczoch i Szefowa Gastronomii w mazowieckim hotelu Manor House SPA**** - Pałac Odrowążów*****.

Kuchnia wegańska jest dziś jednym z najbardziej dynamicznych segmentów gastronomii, a „Złoty Karczoch” jest odpowiedzią na potrzeby rynku i prawdziwym powiewem świeżości - czymś kompletnie nowym, zielonym i niezwykle rozwojowym. To zawody dedykowane wszystkim, którzy chcą zmieniać branżę gastro i kreować nowe smaki w swoich lokalach. Ten prestiżowy konkurs promuje kreatywność i jakość w kuchni roślinnej, gromadząc najlepszych szefów kuchni, influencerów kulinarnych oraz pasjonatów gotowania z całej Polski. Dziękuję̨ uczestnikom, jurom, partnerom i widzom za dobrą energię, zapał i radość, jaka towarzyszy kuchni roślinnej – mówi Katarzyna Gubała, ambasadorka targów SMAKKI, ekosobowość, promotorka zdrowego stylu życia, szkoląca z kuchni roślinnej najlepszych kucharzy w branży.

- Gotowanie to moja pasja. Szczególnie bliskie są mi smaki natury i kuchnia roślinna. Cieszę się, że mogę rozwijać swój kulinarny warsztat, inspirować naszych Gości i wymieniać się doświadczeniami z innymi Szefami Kuchni. Nasz hotel ma duży wkład w propagowanie diety wegańskiej w Polsce. Restauracja Manor House SPA jako jedna z pierwszych hotelowych restauracji wprowadziła pełne menu wegańskie. Od lat otrzymuje ono Znak V, potwierdzający, że jest odpowiednie dla wegan i wegetarian. – opowiada Małgorzata Figarska i dodaje: - W każdym sezonie wprowadzamy kulinarne nowości. Tej wiosny jest to m.in. wegański tatar, który w konkursie Baziółki został doceniony 3 miejscem wśród kilkunastu dań zgłoszonych przez ekspertów kuchni roślinnej. Przepis znajdzie się w książce kucharskiej towarzyszącej konkursowi „Złoty Karczoch”.

​ Autorskie menu wegańskie restauracji Manor House SPA od lat cieszy się uznaniem Gości. Karta dań została stworzona z myślą o osobach poszukujących zdrowych, roślinnych potraw, przygotowywanych z lokalnych i ekologicznych składników. Wśród propozycji kulinarnych znajdują się m.in.: carpaccio z białej rzodkwi w grejpfrutowym sosie winegret; tatar z siekanych świeżych i suszonych pomidorów z klasycznymi dodatkami oraz pesto z bazylii i oregano; smalec wegański z cieciorki, jabłka i śliwki, z ogórkiem kiszonym na pieczywie; placuszki z cukinii i marchwi; krem szpinakowy z prażonymi migdałami; ziemniaczany krem z curry i marynowanym pomidorem; wegański barszcz czerwony z podgrzybkiem i ciemną kaszą gryczaną; pierogi z tymiankiem, cieciorką, kapustą kiszoną i boczniakiem gotowane w burakach; krokiety z ziemniaków truflowych z grillowaną marchwią i kremem majonezowym; pierogi z topinamburem i tofu w sosie ze smażonymi kurkami i trawą cytrynową oraz desery, które również zachwycają smakiem i kreatywnością.

Wszystkie potrawy przygotowywane są na bazie krystalicznie czystej, ożywionej wody Grandera oraz zdrowych, ekologicznych produktów. Na gości czekają również naturalne soki z warzyw i owoców pochodzących z lokalnego gospodarstwa sadowniczego, lecznicze napary z bogatej gamy ziół oraz kiszonki wspomagające odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego. Menu wegańskie w Manor House SPA to połączenie kulinarnej pasji, dbałości o zdrowie i szacunku dla środowiska, wpisujące się w holistyczną filozofię hotelu, który po raz kolejny został wybrany Najlepszym Holistycznym Hotelem SPA w Polsce (Perfect SPA Awards 2025).

 Więcej informacji: www.manorhouse.pl 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Manor House SPA
http://www.manorhouse.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl