Pomidory
Świetnie sprawdzą się zarówno na surowo, jako dodatek na kanapki czy składnik sałatki, jak i na ciepło, na przykład w postaci zupy pomidorowej czy leczo. Pomidory są bogatym źródłem cennego dla zdrowia likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Warto wiedzieć, iż największa jego zawartość jest w przetworzonych termicznie pomidorach, np. w paście pomidorowej, ale również w suszonych pomidorach.
Warto poczytać: pomidor właściwości
Por
To kolejne warzywo, które powinno znaleźć się w naszej letniej diecie. Warzywo to doskonale pasuje jako dodatek do zup, składnik sałatek czy zapiekanek, może również zastąpić cebulę. Por polecany jest z uwagi na jego właściwości oczyszczające organizm, warzywo to wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi, a także ma właściwości zasadotwórcze.
Zobacz: Por właściwości
Papryka
To niezwykłe warzywo słynie ze swych właściwości antyoksydacyjnych. Paprykę można z powodzeniem jeść na surowo, jak i w formie gotowanej, smażonej, duszonej czy pieczonej. Z papryki można przyrządzać pyszne i zdrowe przeciery oraz pasty. Warto wiedzieć, iż ostra papryka zawiera kapsaicynę, która świetnie wpływa na poprawę przemiany materii. Najostrzejsza papryka nosi nazwę Naga Jolokia.
Autor: Poradnik domowy online
Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.