Wielkanocny mazurek migdałowy


2019-04-23
Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.

Składniki:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

· 5 jajek (wielkość M)

· 160 g tartych migdałów BackMit

· 100 g cukru lub 130 g erytrolu

· 1 opakowanie cukru waniliowego

· otarta skórka z 1 pomarańczy

· 2 łyżki oleju Rapso

· olejek migdałowy

· masło do wysmarowania formy

 

Polewa i dodatki:

· 4 białe czekolady

· orzechy pekan

· owoce według uznania

· 6 łyżek gęstej śmietany 30%

 

Wykonanie

1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier/erytrol, cukier waniliowy i ubijamy całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.

2. Dodajemy do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.

3. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy migdałami tartymi.

4. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.

5. Ciasto studzimy.

6. Rozpuszczamy białą czekoladę: łamiemy na kawałki, umieszczamy w dużej plastikowej lub metalowej misce, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.

7. Wylewamy masę czekoladową na ostudzone ciasto.

8. Ciasto ozdabiamy według upodobań orzechami pekan oraz owocami. Podajemy schłodzone. Przechowujemy je w lodówce.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl