Sprawdź przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych!


Sprawdź przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych!
2024-08-26
Zastanawiasz się, co włożyć do dziecięcej śniadaniówki? Sprawdź przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych!

Drugie śniadanie dla ucznia to ważna część jego codziennej diety. Dlatego w  śniadaniówce powinny znaleźć się różnorodne potrawy, odpowiednio zbilansowane i pożywne. Ważnym składnikiem każdego posiłku są produkty zbożowe, będące głównym źródłem energii. Tak  przyrządzony posiłek, uwzględniający produkty zbożowe, zapewni dziecku więcej siły do zabawy i lepszą koncentrację do nauki. Co więcej, przygotowanie zdrowego drugiego śniadania dla naszych pociech wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Oto 5 pomysłów na smaczne i szybkie dania na wynos dla dzieci w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i  zdrowe”.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Babeczki jaglane ze szpinakiem

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 12 porcji):

·         200g kaszy jaglanej

·         500ml wody

·         1 średnia szalotka

·         300g szpinaku

·         4 jajka

·         200g twarogu

·         100g startego sera np. mozzarelli lub goudy

·         ½ szklanki śmietany

·         ½ łyżeczki papryki słodkiej

·         2 łyżki pokrojonego szczypiorku

·         sól, pieprz do smaku

·         1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Wypłukać kaszę, a następnie wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Pokroić szalotkę w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem udusić na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać w misce, dodać pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wszystko wymieszać. Wykładać do wcześniej przygotowanych foremek. Można piec bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 20 - 25 minut.

 

Fritatta z kukurydzą

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (4-6 porcji):

·         1 średnia czerwona papryka

·         słoik kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu)

·         ½ szklanki śmietany 18%

·         80g świeżego szpinaku baby

·         2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

·         8 jajek

·         ½ szklanki startego sera

·         szczypta soli

·         ½ łyżeczki pieprzu

·         opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

 

Przygotowanie:

Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć kukurydzę z zalewy. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbić jajka do miski i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać śmietanę, olej, starty ser. Wymieszać i dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać swoje ulubione zioła. Wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 - 18 minut.

 

Placki z kaszy gryczanej

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (18-20 porcji):

·        4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (około 50 g suchej kaszy)

·        200g ugotowanej marchewki

·        5 różyczek (około 100 g) brokuła

·        ½ cukinii

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej

·         1 jajko

·         1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ugotować marchewkę i brokuł w osolonej wodzie. Gotować warzywa do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. W tym samym czasie ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojonego brokuła, startą cukinię, jajko, mąkę i olej. Połączyć wszystkie składniki i na koniec dodać ugotowaną kaszę i znów całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony.

 

Owsiane batoniki

(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)

Składniki (8 porcji):

·         1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)

·         1 szklanka płatków owsianych (100 g)

·         1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)

·         1 łyżka miodu (20 g)

·         opcjonalnie szczypta cynamonu

·         garść malin lub jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę jabłka (aby otrzymać 200 g musu potrzeba ok. 2 dużych jabłek) dusić aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu dodać miód. Mus połączyć z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrównać. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i piec przez ok. 25 minut.

 

Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem 

(przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej  profil na Instagramie Mamauczy_jeść)

Składniki (5 porcji):

·         150g mąki pszennej pełnoziarnistej

·         200g mleka

·         2 jajka

·         przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

·         przyprawy do twarożku: sól, pieprz mielony

·         250g twarogu półtłustego

·         150g jogurtu naturalnego

·         7 rzodkiewek

·         3 małe ogórki gruntowe

·         3 łyżki posiekanego koperku

·         20g oleju

·         0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

W misce połączyć mąkę, jajka oraz mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę (można użyć łopatki lub miksera). Następnie dodać olej, przyprawy oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Masa powinna być dosyć gęsta. Rozgrzać gofrownicę. W międzyczasie, w mniejszej misce rozdrobnić twaróg widelcem. Do twarogu dodać jogurt, sól, pieprz i całość wymieszać. Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Do twarogu dodać pokrojone warzywa i posiekany koperek, jogurt i połączyć wszystkie składniki. Do rozgrzanej gofrownicy nalewać porcje ciasta i piec na najwyższej mocy. Na ciepłe gofry nakładać twarożek.

Organizatorem kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:

http://www.produktyzbozowe.pl/;  https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

Kontakt dla dziennikarzy: kontakt@produktyzbozowe.pl 

 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

MonikaG.

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl