Sprawdź przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych!
Zastanawiasz się, co włożyć do dziecięcej śniadaniówki? Sprawdź przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych!
Drugie śniadanie dla ucznia to ważna część jego codziennej diety. Dlatego w śniadaniówce powinny znaleźć się różnorodne potrawy, odpowiednio zbilansowane i pożywne. Ważnym składnikiem każdego posiłku są produkty zbożowe, będące głównym źródłem energii. Tak przyrządzony posiłek, uwzględniający produkty zbożowe, zapewni dziecku więcej siły do zabawy i lepszą koncentrację do nauki. Co więcej, przygotowanie zdrowego drugiego śniadania dla naszych pociech wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Oto 5 pomysłów na smaczne i szybkie dania na wynos dla dzieci w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe”.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Babeczki jaglane ze szpinakiem
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (na 12 porcji):
· 200g kaszy jaglanej
· 500ml wody
· 1 średnia szalotka
· 300g szpinaku
· 4 jajka
· 200g twarogu
· 100g startego sera np. mozzarelli lub goudy
· ½ szklanki śmietany
· ½ łyżeczki papryki słodkiej
· 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
· sól, pieprz do smaku
· 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wypłukać kaszę, a następnie wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Pokroić szalotkę w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem udusić na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać w misce, dodać pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wszystko wymieszać. Wykładać do wcześniej przygotowanych foremek. Można piec bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 20 - 25 minut.
Fritatta z kukurydzą
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (4-6 porcji):
· 1 średnia czerwona papryka
· słoik kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu)
· ½ szklanki śmietany 18%
· 80g świeżego szpinaku baby
· 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
· 8 jajek
· ½ szklanki startego sera
· szczypta soli
· ½ łyżeczki pieprzu
· opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć kukurydzę z zalewy. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbić jajka do miski i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać śmietanę, olej, starty ser. Wymieszać i dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać swoje ulubione zioła. Wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 - 18 minut.
Placki z kaszy gryczanej
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (18-20 porcji):
· 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (około 50 g suchej kaszy)
· 200g ugotowanej marchewki
· 5 różyczek (około 100 g) brokuła
· ½ cukinii
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej
· 1 jajko
· 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ugotować marchewkę i brokuł w osolonej wodzie. Gotować warzywa do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. W tym samym czasie ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojonego brokuła, startą cukinię, jajko, mąkę i olej. Połączyć wszystkie składniki i na koniec dodać ugotowaną kaszę i znów całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony.
Owsiane batoniki
(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)
Składniki (8 porcji):
· 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
· 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
· 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
· 1 łyżka miodu (20 g)
· opcjonalnie szczypta cynamonu
· garść malin lub jagód (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę jabłka (aby otrzymać 200 g musu potrzeba ok. 2 dużych jabłek) dusić aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu dodać miód. Mus połączyć z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrównać. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i piec przez ok. 25 minut.
Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem
(przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej profil na Instagramie Mamauczy_jeść)
Składniki (5 porcji):
· 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
· 200g mleka
· 2 jajka
· przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
· przyprawy do twarożku: sól, pieprz mielony
· 250g twarogu półtłustego
· 150g jogurtu naturalnego
· 7 rzodkiewek
· 3 małe ogórki gruntowe
· 3 łyżki posiekanego koperku
· 20g oleju
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce połączyć mąkę, jajka oraz mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę (można użyć łopatki lub miksera). Następnie dodać olej, przyprawy oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Masa powinna być dosyć gęsta. Rozgrzać gofrownicę. W międzyczasie, w mniejszej misce rozdrobnić twaróg widelcem. Do twarogu dodać jogurt, sól, pieprz i całość wymieszać. Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Do twarogu dodać pokrojone warzywa i posiekany koperek, jogurt i połączyć wszystkie składniki. Do rozgrzanej gofrownicy nalewać porcje ciasta i piec na najwyższej mocy. Na ciepłe gofry nakładać twarożek.
Organizatorem kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:
http://www.produktyzbozowe.pl/; https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/
Kontakt dla dziennikarzy: kontakt@produktyzbozowe.pl
Nadesłał:
MonikaG.
|