Sposób na błyskawiczną rozgrzewkę
Kiedyś była tanim posiłkiem, który miał nasycić żołądek, później wstępem do kulinarnej uczty, a dziś na stałe zagościła na salonach i w domowych talerzach. Zupa, bo o niej mowa, stała się kultową potrawą naszych czasów i słusznie – nie dość, że robi się sama, ma też wiele cennych zalet.
Zupy doskonale sycą, a odpowiednio przygotowane nie tuczą. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych, są lekkostrawne i skutecznie ogrzewają organizm od środka. To ważne, zwłaszcza teraz, kiedy łatwo o przeziębienie czy infekcje. Wzbogacone o przyprawy o właściwościach rozgrzewających, tj.: imbir, czosnek, pieprz czy sos TABASCO®, wzmocnią dodatkowo układ odpornościowy i pomogą w walce z krążącymi w powietrzu wirusami. Poniżej przedstawiamy przepisy na zupy, które pomogą nam przetrwać chłodne, jesienne dni.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Zupa porowo-ziemniaczana
Składniki:
1/4 szklanki masła lub margaryny
2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
4 szklanki bulionu z kury
1 łyżki sosu TABASCO® Green
1/4 łyżeczki soli
kwaśna śmietana lub jogurt
posiekany szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondlu o pojemności ok. 3 litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną. W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.
Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa
Składniki:
100 g białej rzodkwi
80 g marchwi
60 g grzybów shiitake
3 cebule dymki
80 g tofu
20 ml oleju roślinnego
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
½ łyżeczki cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki.
W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.
Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.
Nadesłał:
DownStreet
|