Rozgrzewające zupy na jesień - źródło odporności i energii
Szukasz dania, które rozgrzeje cię jesienią i doda energii w ponure dni? Doskonałym wyborem będzie zupa - gorąca, odpowiednio przyprawiona i podana z sycącymi dodatkami. Sprawdź, jakie zupy polecamy na jesień!
Rozgrzewające zupy na jesień
Jesień to czas, kiedy chętnie sięgamy po dania, które nas rozgrzeją i dodadzą niezbędnej energii. Często są to zupy, które podajemy nie tylko jako pierwsze danie obiadowe, ale także jako ciepłą kolację. Warto wspomnieć, że niektóre zupy, szczególnie te przygotowane na naturalnych zakwasach, będą świetnym źródłem dobroczynnych bakterii, które wspomogą naszą odporność. Musimy pamiętać, że odporność bierze się z jelit, dlatego tak ważne jest wzbogacenie naszej diety o produkty, które korzystanie wpływają na mikroflorę jelitową.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Zupa dyniowa z korzennymi przyprawami i mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa to jesienny klasyk. Zachwyca smakiem i kolorem. Możemy przygotować ją na wiele sposobów, wykorzystując dynię surową lub pieczoną. Do zupy dodajemy także bulion warzywny (w wersji wegetariańskiej) lub wywar mięsny (najczęściej delikatny bulion drobiowy). Upieczoną lub ugotowaną dynię miksujemy z bulionem i doprawiamy! Sekret pysznej, kremowej zupy z dyni tkwi właśnie w aromatycznych dodatkach. Jeżeli chcemy przygotować zupę w stylu orientalnym, przyprawiamy ją imbirem (świeżym lub suszonym), czosnkiem, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, sokiem z limonki i mlekiem kokosowym. Taki krem dyniowy z pewnością nas rozgrzeje i przywoła aromaty gorącej Azji. Warto pamiętać, że czosnek i imbir wspomagają odporność! Zupę przed podaniem posypujemy prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Barszcz czerwony na zakwasie z krokietem lub pasztecikiem
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Istnieje setki przepisów na przygotowanie słynnego “barszczyku”. Wiadomo, że zupa musi być lekko kwaśna i pikantna. Kwaśny smak uzyskujemy przez dodanie soku z cytryny, rabarbaru, octu lub wykorzystanie zakwasu buraczanego. Ta ostatnia opcja bez wątpienia jest najbardziej polecana. Kiszony barszcz to źródło witamin i pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Jak kisić buraki czerwone do picia lub na barszcz? Kilogram buraków zalewamy 2 litrami ciepłej wody z 2 łyżeczkami soli i pozostawiamy w ciepłym miejscu. To wszystko. Na bazie takiego zakwasu możemy przygotować wspaniały barszcz, który możemy podać zarówno w czasie kolacji wigilijnej jak i jako ciepłą przekąskę z pasztecikiem lub krokietem. Barszcz możemy podawać zarówno w wersji mięsnej (z uszkami z mięsem, krokietem z mięsem i kapustą, pierogami z mięsem) jak i całkowicie wegetariańskiej - np. z dodatkiem ziemniaków lub gotowanej fasoli Jaś.
Nadesłał:
slawek
|