Pół żartem, pół serio – 30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego


Pół żartem, pół serio – 30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego
2020-12-30
Grudzień obfituje w okazje, w których obchody włączamy się z dużym entuzjazmem. Obok Mikołajek, Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra i Nowego Roku w kalendarzu jest jeszcze jedna, szczególna data. Okazuje się, że 30 grudnia kilka lat temu zasłynął, choć nieco przypadkowo, jako Dzień Serka Wiejskiego.

Nieplanowany fenomen, czyli pochodzenie Dnia Serka Wiejskiego

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Różne produkty spożywcze i potrawy mają swoje święta, a wiele z nich obchodzonych jest międzynarodowo. Ich ustanowienie zazwyczaj wiąże z inicjatywą oficjalnych instytucji, a później coraz bardziej wrastają one w kalendarz i powszechną świadomość. Mamy więc między innymi Światowy Dzień Chleba ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników, Światowy Dzień Mleka powstały na wniosek Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, czy obchodzony na całym świecie Międzynarodowy Dzień Sernika.

Historia Dnia Serka Wiejskiego na tym tle prezentuje się nad wyraz oryginalnie, ponieważ jego ustanowienie było… żartem, który w 2012 roku pojawił się w serwisie Nonsensopedia.

Mimo humorystycznego charakteru portalu, temat wyróżnienia serka wiejskiego okazał się na tyle wdzięczny, że został podchwycony przez media związane z kulinariami. W ten sposób ustanowiono Dzień Serka Wiejskiego.

Początki kariery serka wiejskiego

Historia produktu rozpoczyna się w Stanach Zjednoczonych i jest tak samo przypadkowa jak jego święto –receptura serka wiejskiego wynikała z chęci wykorzystania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła. Angielskiej nazwy cottage cheese użyto po raz pierwszy w 1931 roku na łamach czasopisma Dodey’s Lady’s Book.

Serek wiejski na polskich stołach

W Polsce serek wiejski pojawił się stosunkowo niedawno, bo w 1992 roku. Pierwszym polskim producentem twarożku wytwarzanego z krowiego mleka była OSM Piątnica, która do tej pory pozostaje liderem w tej kategorii. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Obecnie smakosze zajadają się już nie tylko podstawową wersją, dostępne są bowiem liczne warianty tego produktu: Serek Wiejski Piątnica z dodatkiem szczypiorku, serek w wersji light, BIO lub bez laktozy. Są też Serki Wiejskie z Piątnicy z dodatkiem różnych owoców lub miodu. Nowością, którą szczególnie upodobali sobie konsumenci żyjący aktywnie, uprawiający rozmaite sporty jest Serek Wiejski wysokobiałkowy. Niezależnie od rodzaju stosowanej diety, każdy więc ma szansę wybrać serek wiejski idealny dla siebie.

Apetyczne świętowanie

Mimo że Dzień Serka Wiejskiego można traktować humorystycznie, wbrew pozorom wybór daty 30 grudnia wydaje się być doskonale przemyślaną strategią. Po bożonarodzeniowym ucztowaniu, wielu z nas chętnie sięgnie po coś lekkiego. Serek wiejski można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodawać do kanapek i łączyć z ulubionymi warzywami czy dodatkami. Przez charakterystyczną, lekko ziarnistą konsystencję, trudno pomylić go z jakimkolwiek innym produktem.

 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl