Po co nam cynk?
|
Każdy człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mikro- i makroelementów. Do mikroelementów zaliczamy pierwiastki chemiczne o śladowej ilości w organizmie. Jednym z nich jest cynk. Pamiętać należy, że ciało ludzkie nie wytwarza i nie magazynuje cynku, dlatego stale należy go uzupełniać.
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla każdej komórki naszego organizmu. Wpływa on m.in. na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Oddziałuje też na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz na płodność i rozmnażanie. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu spermy i ma wpływ na jej żywotność. Cynk odpowiada również za dobry stan kości i jest niezbędny do prawidłowego wzrostu. Przyczynia się także do utrzymania prawidłowego wzroku. Jest też konieczny do właściwego funkcjonowania niektórych hormonów, np. insuliny. Należy do antyoksydantów (unieszkodliwia wolne rodniki).
|
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Na niedobór cynku w organizmie najbardziej narażone są osoby aktywne fizycznie, wegetarianie, ludzie starsi, jak również diabetycy, pacjenci z niewydolnością nerek i wątroby. Deficyt cynku zdarza się także stosunkowo często u mężczyzn w okresie reprodukcji. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta również w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Do objawów niedoboru cynku należy m.in. wypadanie włosów, łamliwość paznokci oraz zapalenia skórne. O zbyt małej ilości tego mikroelementu w organizmie świadczy również obniżona odporność. Osoby z deficytami cynku znacznie dłużej walczą z infekcjami i znacznie łatwiej na nie zapadają.
Konsekwencjami braku cynku są też trudności w gojeniu się ran, spowolniony wzrost, opóźnienie w dojrzewaniu płciowym, a nawet niepłodność. Niedostatek tego mikroelementu przyczynia się również do zaburzeń w adaptacji do ciemności, a u osób starszych – do choroby oczu, zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej. Niedobór cynku może też prowadzić do zaburzeń smaku i węchu, ograniczenia sprawności ruchowej, a także do stanów depresyjnych.
Deficyt tego pierwiastka w ciąży spowodować może wystąpienie wad wrodzonych dziecka i niską wagę urodzeniową, poronienie oraz problemy związane z zachowaniem dziecka długo po jego narodzinach.
Źródłem cynku w naszej diecie są owoce morza (najwięcej tego pierwiastka znajduje się w ostrygach), pestki dyni i słonecznika, migdały, płatki owsiane oraz ryby. Pierwiastek ten znajduje się też w mięsie wołowym i wieprzowym, wątrobie, salami, tłustym serze typu ementaler i brie oraz jajkach. Bogata w cynk jest również biała fasola, kasza gryczana i czekolada.
Przyswajalność cynku wynosi 20%-40% i większa jest z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Wchłanianie tego mikroelementu zmniejsza nadmierne spożywanie produktów, które zawierają duże ilości kwasu foliowego, żelaza, miedzi lub wapnia. Przyswajanie cynku zwiększa natomiast obecność witaminy A i E. Najlepiej wchłaniany jest cynk pod postacią chelatu. Nie wchodzi on w interakcje z innymi pokarmami i farmaceutykami. Przykładem preparatu, w którym cynk występuje w postaci chelatu, wzbogaconego dodatkowo o witaminę A, jest Cynek+SR.
***
Cynek+SR pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Preparat zawiera chelat cynku (najlepiej wchłaniany i najlepiej tolerowany związek cynku) oraz witaminę A. Ma postać kapsułek o przedłużonym uwalnianiu (SR), co sprzyja lepszemu wchłanianiu składników aktywnych oraz lepszej tolerancji przyjmowania preparatu. Cena w aptece za opakowanie zawierające 30 kapsułek wynosi około 15 zł. Więcej informacji na www.cynek.pl
Nadesłał:
Fast Cut Group Sp. Z o.o.
|






