2021-08-13
Węgry to kraj z wieloletnią tradycją produkcji wina. Na uwagę zasługują regiony winiarskie takie jak np. Eger, Tokaj, Balaton oraz mniej znane, np. Neszmély.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
|
- Przeczytaj również:
-
|
Już od poniedziałku, 9.08 do wyczerpania zapasów we wszystkich sklepach Lidl Polska w sprzedaży pojawi się selekcja win węgierskich, w bardzo atrakcyjnych cenach.
Jeszcze nieco ponad 100 lat temu Węgry były jednym z najbardziej cenionych producentów wina w Europie. Na dworach i salonach elity królował złoty Tokaj. Często towarzyszyły mu również inne węgierskie wina. Pod koniec XIX wieku węgierskie winnice zostały zdziesiątkowane przez plagę filoksery, później dwie Wojny Światowe oraz politykę powojenną. Ta historia ma jednak swój szczęśliwy finał, ponieważ w latach 90. produkcja węgierskiego wina zaczęła się odradzać i aktualnie przechodzi swój prawdziwy renesans. Powstają setki mniejszych i większych winnic, w których wielowiekowe tradycje winiarstwa przeplatają się z nowoczesnymi rozwiązaniami tej branży.
W ofercie Winnicy Lidla od poniedziałku, 9.08 znajduje się osiem wyselekcjonowanych win z różnych regionów Węgier. Sieć proponuje między innymi Kisvirág, Hilltop (14,99 zł/0,75I/1 but.) – białe, wytrawne wino o lekkim orzeźwiającym charakterze, z północy Węgier, z regionu Neszmély. Wino bardzo dobrze komponuje się z rybami, warzywami, sałatami oraz serem.
Balaton to przede wszystkim słynny region turystyczny i cel wakacyjnych wypraw, jednak uprawa winorośli to równie istotna cecha tego miejsca. Właśnie z tego regionu pochodzi kolejna propozycja polecana przez sommeliera, czyli Balaton Weisswein (11,99 zł/0,75I/1 but., cena promocyjna przy zakupie 2 but. to 9,99 zł/0,75I/1 but.). Jest to półsłodkie, białe wino o jasnej, słomkowej barwie. W trunku dominują wyraźne aromaty owoców tropikalnych. Wino najlepiej serwować z drobiem, rybami, serami oraz deserami.
Leżący około 80 km na północ od Budapesztu region Eger jest ojczyzną pikantnego i bogatego w taniny wina Egri Bikavér, Kovács Nimród (19,99 zł/0,75I/1 but.). Jest to flagowy produkt regionu Eger i drugie, po Tokaju, najbardziej popularne wino z Węgier. W tym umiarkowanie ciężkim, wytrawnym winie wyczuwalne są aromaty kwaskowatych owoców leśnych oraz subtelne nuty wanilii i toffi. Egri Bikavér dobrze łączy się z kaczką, wołowiną oraz serami.
W ofercie win węgierskich nie może zabraknąć również przedstawiciela najsłynniejszego węgierskiego regionu – Tokaj Cuvée, Grand Selection (17,99 zł/0,75I/1 but.). Jest to półsłodkie, delikatne, białe wino o kwiatowo-owocowych aromatach. Warto dodać, że Tokaj to najstarszy, oficjalnie zaklasyfikowany region winiarski na świecie, wpisany na listę UNESCO. Region położony jest pomiędzy dwoma rzekami tworzącymi idealny mikroklimat do produkcji tego rodzaju wina. Francuski monarcha Ludwik XIV określił to wino jako „Wino królów, król win”. To węgierskie wino deserowe można podawać do foie gras, kremowych serów lub tarty cytrynowej. Słodki smak tego wina sprawa, że może być ono również deserem samo w sobie.
Lidl Polska poleca również degustację Pinot Grigio (11,99 zł/0,75I/1 but., cena promocyjna przy zakupie 2 but. to 9,99 zł/0,75I/1 but.) oraz Muskotály (9,99 zł/0,75I/1 but., cena promocyjna przy zakupie 2 but. to 7,99 zł/0,75I/1 but.). To przedstawiciele kolejnych, wartych uwagi węgierskich regionów winiarskich.
Lidl Polska zaprasza do zapoznania się z najnowszą ofertą win z Węgier. Produkty są dostępne we wszystkich sklepach sieci od poniedziałku, 9.08 do wyczerpania zapasów.
Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.