Mincemeat


2019-12-30
Mincemeat to brytyjska specjalność będąca czymś w rodzaju marmolady stworzonej na bazie bakalii. Najczęściej króluje na stołach w okresie Bożego Narodzenia i dodawana jest jako nadzienie do ciast czy babeczek.

Składniki:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

· 350 g żurawiny Kresto

· 100 g rodzynek Kresto

· 50 g moreli suszonych Kresto

· 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy

· 100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie)

· 70 ml słodkiego wina

· 60 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack (grubszego)

· 30 ml rumu

· 1 mandarynka

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1 łyżeczka mielonego imbiru

· szczypta mielonych goździków

· kilka kropli olejku migdałowego oraz waniliowego

· 2 łyżki miodu płynnego

 

 

Wykonanie:

1. Wlewamy do garnka wino oraz cukier i gotujemy około 2–3 minuty.

2. Następnie dodajemy żurawinę (świeżą i suszoną), rodzynki, skórkę pomarańczy, drobno pokrojone morele, otartą skórkę i sok z mandarynki.

3. Całość gotujemy około 15 minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.

4. Do przestudzonej masy dodajemy miód, rum oraz olejki aromatyczne. Dokładnie mieszamy.

5. Uzyskany sos dodawać możemy do tart, babeczek czy ciasteczek.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl