Matcha i pistacje - czy hit mediów społecznościowych może wspierać wzrok?
Matcha i pistacjowe desery, w tym dubajska czekolada, podbijają social media. Najnowsze badania pokazują, że viralowe przysmaki wspierają kondycję oczu, chroniąc siatkówkę przed stresem oksydacyjnym. O roli diety i holistycznego podejścia mówi optometrystka Alensa, Maria Boros.
W ostatnich miesiącach trudno nie zauważyć rosnącej popularności matchy i pistacji. Zielone latte piją już nie tylko influencerki, ale niemal wszyscy miłośnicy zdrowego stylu życia, a pistacjowe desery podbijają kawiarniane witryny i media społecznościowe. Trend, który na dobre wpisał się w miejski krajobraz, ma także naukowe uzasadnienie - zgodnie z najnowszymi badaniami modne produkty sprzyjają zachowaniu dobrego wzroku.
|
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
|
Sproszkowana zielona herbata w walce z zespołem suchego oka
Według polskich opracowań naukowych matcha, dzięki wysokiej zawartości polifenoli, wykazuje silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania naukowców pokazują, że może łagodzić objawy zespołu suchego oka, takie jak uczucie suchości i piasku pod powiekami czy pieczenie, ponieważ pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie i redukuje stany zapalne. Działa jak naturalna tarcza antyoksydacyjna – ogranicza wpływ szkodliwych wolnych rodników i wspiera regenerację rogówki, czyli przezroczystej przedniej części oka. Co więcej, matcha może również korzystnie wpływać na wzrok pośrednio, wspierając zdrową mikroflorę jelitową.
Według amerykańskich naukowców pistacje to naturalny filtr dla siatkówki
Podobnie jak matcha, pistacje to kolejny trend łączący przyjemność jedzenia z korzyściami dla zdrowia. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że włączenie tych modnych, zielonych orzechów do diety wspiera wzrok, ponieważ są naturalnym źródłem luteiny i zeaksantyny – pigmentów tworzących barwnik plamki żółtej w siatkówce, czyli centralnej części oka odpowiedzialnej za ostre widzenie. Dzięki regularnemu spożyciu gęstość tego barwnika wzrasta, a sam barwnik działa jak naturalny filtr ochronny, chroniący siatkówkę przed uszkodzeniami spowodowanymi światłem i stresem oksydacyjnym oraz wspierając ostrość widzenia. Dodatkowo luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na osoby intensywnie korzystające z ekranów, gdyż pomagają regenerować wzrok po ekspozycji na światło i utrzymują odpowiednie nawilżenie oka.
Odpowiednia dieta działa jak naturalny suplement dla wzroku. Pełnowartościowe posiłki, nawodnienie oraz rozsądne korzystanie z ekranów i regularne badania wzroku pomagają utrzymać oczy w dobrej kondycji przez długie lata. Tym ostatnim należy poddawać się co 1-2 lata, można je także bezpłatnie wykonać w salonach Alensy, gdzie specjaliści pomogą dobrać zarówno okulary korekcyjne, jak i modele chroniące przed światłem niebieskim - doradza Maria Boros, optometrystka marki Alensa, europejskiego lidera w segmencie salonów optycznych.
Kwasy tłuszczowe omega-3, witamina B oraz D dla wsparcia oczu
Korzystny wpływ modnych składników na wzrok pokazuje, jak ważne jest holistyczne podejście do dbania o oczy - codzienne nawyki i profilaktyka mają tu ogromne znaczenie. W diecie wspierającej zdrowie wzroku istotne są także inne składniki odżywcze. Kwasy tłuszczowe omega-3, obecne m.in. w rybach i orzechach, wspierają prawidłowe funkcjonowanie siatkówki i mogą zmniejszać ryzyko pogorszenia wzroku z wiekiem. Witaminy z grupy B, szczególnie B6, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie wewnątrzgałkowe, co jest kluczowe dla kondycji oczu. Z kolei witamina D i magnez wspierają mikrokrążenie i prawidłowe działanie tkanek oka, a witaminy C i E, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki i chronić wzrok przed stresem oksydacyjnym.
Nadesłał:
marcelina.zielnik@rocketscience.com.pl
|










