Finalistka Top Chefa gotowała z Victorią Cymes


Finalistka Top Chefa gotowała z Victorią Cymes
2018-02-28
Producent jednodniowych soków Victoria Cymes zaprosił do współpracy finalistkę 5. edycji Top Chefa - Sandrę Kotowicz, która przygotowała wyjątkowe przepisy specjalnie dla Victorii Cymes i pokazała, jak innowacyjnie wykorzystać te składniki we współczesnej kuchni.

Utalentowana szefowa kuchni na początku lutego poprowadziła warsztaty kulinarne, zorganizowane przez firmę Victoria Cymes. Ich głównymi bohaterami były świeże soki marchwiowe i marchwiowo-selerowe Cymes z Pojezierza Wałeckiego oraz owoce jabłoni domowej z upraw ekologicznych. W spotkaniu udział wzięli znani blogerzy kulinarni, przedstawiciele mediów oraz Weronika Książkiewicz - ambasadorka marki.

 

- Jako firma produkująca świeże jednodniowe soki chcieliśmy podzielić się naszą wiedzą i pokazać konsumentom, jak produkty z upraw ekologicznych, wytwarzane tradycyjnymi metodami, mogą urozmaicić nasz jadłospis - mówi Lech Krukowski, prezes firmy Victoria Cymes. - Te kilka godzin wspólnego gotowania z pewnością pogłębiło wiedzę i pokazało, dlaczego warto wybierać naturalne produkty ze sprawdzonych źródeł i od rzetelnych producentów - dodaje.

 

W ramach spotkania Sandra Kotowicz przeprowadziła niecodzienny pokaz kulinarny. Finalistka piątej edycji programu Top Chef mimo młodego wieku posiada ogromne doświadczenie: pracowała między innymi w kilku restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, a także w restauracji Gordona Ramseya w Londynie. Odbyła też staż w El Celler de Can Roca, w 2015 roku uznanej za najlepszą restaurację na świecie.

 

Ekologiczne menu Sandry Kotowicz

Specjalnie na te warsztaty Sandra Kotowicz ułożyła przepisy na wyjątkowe dania, oparte na ekologicznych składnikach. Pod jej czujnym okiem zaproszeni goście przygotowali: sałatkę z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym, karmelizowanego kurczaka z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo-selerowym oraz jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej.

Wspólnie gotując i degustując efekty swojej pracy goście zdobywali wiedzę na temat zdrowego stylu życia oraz roli warzyw i owoców w naszej diecie. Przekonali się też, że włączając do naszego jadłospisu naturalne składniki, zyskujemy nie tylko solidną porcję witamin, mikro i makroelementów, ale też odkrywamy zupełnie nowe smaki. 

Przepisy autorstwa Sandry Kotowicz, ułożone specjalnie dla Victorii Cymes:

Sałatka z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym

Danie przygotowane z użyciem ekologicznych jabłek

Składniki na 6 porcji:

- 2 długie ogórki

- 1,5 jabłka granny smith

- 1 opakowanie roszponki

- 30 ml oliwy z oliwek

- 1 limonka

- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek ekologicznych

Ogórki pokroić na cienkie plastry. Jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, cienko pokroić i zamarynować w soku z limonki. Wycisnąć sok z jabłek ekologicznych, zalać nim ogórki i jabłka Granny Smith, po czym kompresować przez minutę przy użyciu pakowarki próżniowej. Całość połączyć z roszponką oraz oliwą z oliwek.

Karmelizowany kurczak z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo - selerowym

Danie przygotowane z użyciem świeżego soku marchwiowo-selerowego Cymes z Pojezierza Wałeckiego, wytwarzanego tradycyjnymi metodami.

Składniki na 6 porcji:

- 3 duże filety z kurczaka

- 2 cytryny

- 100 g szpinaku baby

- 4 marchewki

- 1/2 selera (korzeń)

- 100 ml soku marchwiowo- selerowego Cymes

- 1 cebula

- 100 g masła

- 50 g miodu

- 500 ml mleka

- łyżka oleju roślinnego

- pieprz grubo mielony

- sól

Filet z kurczaka oczyścić i wrzucić do zimnego roztworu solnego na około godzinę. Następnie osuszyć, rozgrzać olej roślinny na patelni, doprawić mięso szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżkę miodu do karmelizacji. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, następnie piec w piekarniku przez 6-7 minut w temperaturze 180°C.

Szpinak sparzyć w osolonej, wrzącej wodzie i odcedzić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać szpinak oraz odrobinę soku z cytryny oraz świeżo startą skórkę. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew i seler obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie, połączonej z mlekiem 50/50. Całość odcedzić, miksować w blenderze dodając soku selerowo - marchwiowego. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodać łyżkę zimnego masła.

Jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej

Danie przygotowane z użyciem ekologicznych owoców jabłoni domowej 

Składniki na 6 porcji:

- 600 ml mleka migdałowego

- 400 ml wody

- 125 g tapioki

- 2 sztuki trawy cytrynowej

- pęczek mięty

- 2 jabłka ekologiczne

- 50 ml syropu klonowego

Jabłka ekologiczne obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z rozbitą trawą cytrynową, syropem klonowym i odrobiną wody. Następnie dodać pozostałą ilość wody oraz mleko migdałowe i tapiokę. Gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając, do uzyskania przezroczystego koloru tapioki. Serwować wystudzone
z listkami świeżej mięty.


Warto przeczytać:

Ostatnio dodane artykuły:

Zdrowe stopy poniosą dalej Zdrowe stopy poniosą dalej
Otwarty niedawno w Olsztynie salon medyczny Run Med zaprasza rodziców z dziećmi w poniedziałki i wtorki na bezpłatne konsultacje, podczas których fizjoterapeuci ocenią czy dziecko właściwie ustawia stopy i ma prawidłową postawę ciała. W razie potrzeby od razu wdrożą też plan naprawczy.

MOC TYPÓW SYLWETKI  - poznaj swój typ figury z osobistą stylistką w Serenadzie MOC TYPÓW SYLWETKI - poznaj swój typ figury z osobistą stylistką w Serenadzie
25 lutego zapraszamy na kolejne warsztaty dla mam z Osobistą Stylistką Moniką Jurczyk - OSĄ, która pomoże uczestniczkom odpowiedzieć na pytanie: Jaką jesteś sylwetką? Warsztaty odbędą się w dwóch turach o 17.30 oraz 19.15 w sklepie Van Graaf.

Podsumowanie programu Podsumowanie programu "Aktywne Szkoły Multisport"
Aktywne Szkoły MultiSport to program, który przez ostatni rok prowadzony był w 35 dolnośląskich szkołach podstawowych. Jego celem jest inspirowanie dzieci, rodziców i nauczycieli do wprowadzenia większej ilości aktywności fizycznej do codzienności uczniów szkół podstawowych.

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Kręci ci się w głowie? Sprawdź dlaczego Kręci ci się w głowie? Sprawdź dlaczego
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał zawrót głowy. Przyczyna zazwyczaj jest dość banalna. Mogła to być gwałtowna zmiana pozycji lub przyspieszona jazda samochodem. Jednak nie można bagatelizować zawrotów głowy, ponieważ mogą być one początkiem bardzo poważnych schorzeń.

Nowość! Lipstick Nowość! Lipstick
Kolejna nowa kolekcja, jednak tym razem tylko dla członków Indigo Expert Club. Wprowadź trochę koloru do swojej codziennej stylizacji i zakochaj się w nowej kolekcji Lipstick od marki Indigo.

Cytrusy - nie tylko latem
Pomarańcze i grejpfruty to owoce, po które sięgamy chętnie nie tylko latem - dużą popularnością cieszą się także zimą. Jest to bardzo dobry wybór, ponieważ poza świetnym smakiem posiadają wiele cennych właściwości, które dobrze wypływają na nasz organizm szczególnie w tym okresie.

Pozwól skórze oddychać z nową linią pielęgnujących płynów micelarnych NIVEA MicellAIR SKIN BREATHE Pozwól skórze oddychać z nową linią pielęgnujących płynów micelarnych NIVEA MicellAIR SKIN BREATHE
Lubimy to uczucie – oczyszczonej, dotlenionej i odżywionej skóry twarzy. Kiedy jest w świetnej kondycji - promieniejemy razem z nią . Jest delikatna, często wrażliwa, wyjątkowo cienka i stale pozostaje w kontakcie z czynnikami zewnętrznymi.

Kilka zasad wyboru odpowiedniego materaca Kilka zasad wyboru odpowiedniego materaca
Polacy masowo cierpią na bóle kręgosłupa spowodowane siedzącym trybem życia, brakiem aktywności fizycznej i złą dietą. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że receptą na przewlekły lub napadowy ból kręgosłupa jest przede wszystkim odpowiednio dobrany materac. Czyli jaki?

Suszone pomidory z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami OLE! wykwintny dodatek do klasyczn Suszone pomidory z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami OLE! wykwintny dodatek do klasyczn
Święta za nami, a to oznacza, że przed nami karnawałowe szaleństwo. Imprezy taneczne przy gorących rytmach muzyki, pełne wrażeń prywatki i spotkania ze znajomymi. Jak sprawić, aby wspólne świętowanie było nabrało wyjątkowego smaku?

Rola DHA w żywieniu niemowląt i małych dzieci Rola DHA w żywieniu niemowląt i małych dzieci
Czy Ty też sądzisz, że wszystkie tłuszcze są złe i należy ich unikać? To błąd! Niektóre są niezbędne w diecie każdego człowieka, szczególnie najmłodszych. Poznaj dobry tłuszcz – DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy.

Nowość w linii kremów przeciwzmarszczkowych z olejkami młodości NIVEA Nowość w linii kremów przeciwzmarszczkowych z olejkami młodości NIVEA
Każdy wiek stawia przed nami nowe wyzwania, także te związane z dbaniem o skórę. Jej potrzeby zmieniają się, a pielęgnacja wyznacza nowe zasady.

Bataty – właściwości odżywcze i zastosowanie
Jeszcze kilka lat temu niewiele osób słyszało o batatach. Obecnie jednak stają się coraz popularniejszym dodatkiem lub składnikiem potraw. Warto zatem poznać ich właściwości odżywcze i zdrowotne, ponieważ zawierają ich więcej niż tradycyjne ziemniaki.

Zdrowe i sprytne trendy – tarte produkty od marki BackMit
Jeść zdrowiej i zaoszczędzać czas – to hasła, które coraz częściej towarzyszą adeptom świadomego odżywiania. By ułatwić ich realizację marka BackMit przygotowała serię tartych produktów, które wzbogacą potrawy smakiem i ułatwiają realizację codziennych kulinarnych wyzwań i eksperymentów.

więcej »