Finalistka Top Chefa gotowała z Victorią Cymes


Finalistka Top Chefa gotowała z Victorią Cymes
2018-02-28
Producent jednodniowych soków Victoria Cymes zaprosił do współpracy finalistkę 5. edycji Top Chefa - Sandrę Kotowicz, która przygotowała wyjątkowe przepisy specjalnie dla Victorii Cymes i pokazała, jak innowacyjnie wykorzystać te składniki we współczesnej kuchni.

Utalentowana szefowa kuchni na początku lutego poprowadziła warsztaty kulinarne, zorganizowane przez firmę Victoria Cymes. Ich głównymi bohaterami były świeże soki marchwiowe i marchwiowo-selerowe Cymes z Pojezierza Wałeckiego oraz owoce jabłoni domowej z upraw ekologicznych. W spotkaniu udział wzięli znani blogerzy kulinarni, przedstawiciele mediów oraz Weronika Książkiewicz - ambasadorka marki.

 

- Jako firma produkująca świeże jednodniowe soki chcieliśmy podzielić się naszą wiedzą i pokazać konsumentom, jak produkty z upraw ekologicznych, wytwarzane tradycyjnymi metodami, mogą urozmaicić nasz jadłospis - mówi Lech Krukowski, prezes firmy Victoria Cymes. - Te kilka godzin wspólnego gotowania z pewnością pogłębiło wiedzę i pokazało, dlaczego warto wybierać naturalne produkty ze sprawdzonych źródeł i od rzetelnych producentów - dodaje.

 

W ramach spotkania Sandra Kotowicz przeprowadziła niecodzienny pokaz kulinarny. Finalistka piątej edycji programu Top Chef mimo młodego wieku posiada ogromne doświadczenie: pracowała między innymi w kilku restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, a także w restauracji Gordona Ramseya w Londynie. Odbyła też staż w El Celler de Can Roca, w 2015 roku uznanej za najlepszą restaurację na świecie.

 

Ekologiczne menu Sandry Kotowicz

Specjalnie na te warsztaty Sandra Kotowicz ułożyła przepisy na wyjątkowe dania, oparte na ekologicznych składnikach. Pod jej czujnym okiem zaproszeni goście przygotowali: sałatkę z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym, karmelizowanego kurczaka z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo-selerowym oraz jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej.

Wspólnie gotując i degustując efekty swojej pracy goście zdobywali wiedzę na temat zdrowego stylu życia oraz roli warzyw i owoców w naszej diecie. Przekonali się też, że włączając do naszego jadłospisu naturalne składniki, zyskujemy nie tylko solidną porcję witamin, mikro i makroelementów, ale też odkrywamy zupełnie nowe smaki. 

Przepisy autorstwa Sandry Kotowicz, ułożone specjalnie dla Victorii Cymes:

Sałatka z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym

Danie przygotowane z użyciem ekologicznych jabłek

Składniki na 6 porcji:

- 2 długie ogórki

- 1,5 jabłka granny smith

- 1 opakowanie roszponki

- 30 ml oliwy z oliwek

- 1 limonka

- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek ekologicznych

Ogórki pokroić na cienkie plastry. Jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, cienko pokroić i zamarynować w soku z limonki. Wycisnąć sok z jabłek ekologicznych, zalać nim ogórki i jabłka Granny Smith, po czym kompresować przez minutę przy użyciu pakowarki próżniowej. Całość połączyć z roszponką oraz oliwą z oliwek.

Karmelizowany kurczak z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo - selerowym

Danie przygotowane z użyciem świeżego soku marchwiowo-selerowego Cymes z Pojezierza Wałeckiego, wytwarzanego tradycyjnymi metodami.

Składniki na 6 porcji:

- 3 duże filety z kurczaka

- 2 cytryny

- 100 g szpinaku baby

- 4 marchewki

- 1/2 selera (korzeń)

- 100 ml soku marchwiowo- selerowego Cymes

- 1 cebula

- 100 g masła

- 50 g miodu

- 500 ml mleka

- łyżka oleju roślinnego

- pieprz grubo mielony

- sól

Filet z kurczaka oczyścić i wrzucić do zimnego roztworu solnego na około godzinę. Następnie osuszyć, rozgrzać olej roślinny na patelni, doprawić mięso szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżkę miodu do karmelizacji. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, następnie piec w piekarniku przez 6-7 minut w temperaturze 180°C.

Szpinak sparzyć w osolonej, wrzącej wodzie i odcedzić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać szpinak oraz odrobinę soku z cytryny oraz świeżo startą skórkę. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew i seler obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie, połączonej z mlekiem 50/50. Całość odcedzić, miksować w blenderze dodając soku selerowo - marchwiowego. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodać łyżkę zimnego masła.

Jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej

Danie przygotowane z użyciem ekologicznych owoców jabłoni domowej 

Składniki na 6 porcji:

- 600 ml mleka migdałowego

- 400 ml wody

- 125 g tapioki

- 2 sztuki trawy cytrynowej

- pęczek mięty

- 2 jabłka ekologiczne

- 50 ml syropu klonowego

Jabłka ekologiczne obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z rozbitą trawą cytrynową, syropem klonowym i odrobiną wody. Następnie dodać pozostałą ilość wody oraz mleko migdałowe i tapiokę. Gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając, do uzyskania przezroczystego koloru tapioki. Serwować wystudzone
z listkami świeżej mięty.


Warto przeczytać:

Ostatnio dodane artykuły:

Nawilżone dłonie otulone zapachem od ChiodoPRO Nawilżone dłonie otulone zapachem od ChiodoPRO
Po lecie i wakacjach nasza skóra jest przesuszona i wymaga szczególnego nawilżenia. W nasze ciało wsmarowujemy balsamy i olejki, ale często zapominamy o dłoniach. Jak szybko i efektywnie je zregenerować? Podpowiedzi udzieli ekspertka marki ChiodoPRO.

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz
Jest dość popularnym zaburzeniem i może przydarzyć się w każdym wieku. Potrafi bardzo długo nie dawać żadnych objawów, a nieleczona może być niebezpieczna dla życia. Może odpowiadać za poronienia, zawały serca, niedokrwienie mózgu, choroby neurologiczne czy nowotworowe. Warto wiedzieć o niej więcej.

Taniec silnej i pewnej siebie kobiety. Zatańcz pasodoble z Edytą Herbuś! Taniec silnej i pewnej siebie kobiety. Zatańcz pasodoble z Edytą Herbuś!
Pasodoble to hiszpański taniec pełen zmysłów, emocji i temperamentu, wykonywany do muzyki marszowej.

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Wpływ upałów na zdrowie Wpływ upałów na zdrowie
Odwodnienie to podstępny skutek upałów, przed którym należy zabezpieczyć przede wszystkim osoby wrażliwe – dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby przewlekle chore. Szczególnie zwracać na to uwagę powinni pacjenci z cukrzycą, chorobami układu krążenia czy skłonnością do kamicy nerkowej.

Nowość intensywny płyn do demakijażu oczu Eau Thermale Avène
Demakijaż i pielęgnacja skóry wrażliwej nie musi być trudna poznaj nowość intensywny płyn do demakijażu oczu Eau Thermale Avène.

Pierwszy w Polsce Zaćmobus z Chorzowa dojedzie do odległych miejscowości w kraju
Dziś problemem w leczeniu zaćmy nie jest już dostęp do specjalistycznych placówek medycznych, ale wczesna jej diagnostyka.

NOWOŚĆ - ULTRA-BOGATA KOSTKA MYJĄCA
Mydła w kostce od paru lat przeżywają swój prawdziwy renesans. Swoją rosnącą popularność zawdzięczają prostej formule, która zawiera tylko niezbędne składniki i nie wymaga stosowania konserwantów.

NIVEA prezentuje nową linię MicellAIR® SKIN BREATHE z wodą różaną NIVEA prezentuje nową linię MicellAIR® SKIN BREATHE z wodą różaną
Micelarną moc i różaną delikatność od teraz znajdziesz w nowej linii do demakijażu i oczyszczania skóry NIVEA MicellAIR SKIN BREATHE z wodą różaną. Wyjątkowa formuła cząsteczek miceli i wody różanej łagodnie usuwa makijaż i zanieczyszczenia oraz nawilża działając kojąco na skórę.

Mylan i Fujifilm Kyowa Kirin Biologics otrzymują europejskie pozwolenie na dopuszczenie do obrotu le
Komisja Europejska (KE) wydała pozwolenie na dopuszczenie do obrotu produktu leczniczego Hulio® (kod produktu: FKB327), leku biopodobnego do produktu Humira® firmy AbbVie (adalimumab), we wszystkich wskazaniach do stosowania.

Zadbaj o zdrowie rodziny Zadbaj o zdrowie rodziny
Początek roku szkolnego to trudny okres zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Koniec letniej swobody, powrót do szkolnej lub przedszkolnej codzienności, to nie tylko wzrost obowiązków, ale także okres, kiedy dzieci zaczynają chorować, a wtedy często zaraża się cała rodzina.

Przekąska filmowa na jesienne wieczory Przekąska filmowa na jesienne wieczory
Coraz chłodniejsze wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w domu z  filiżanką herbaty przed telewizorem. Jeśli macie dziś w planach wieczorny seans filmowy, polecamy smaczną i zdrową przekąskę- popcorn bez tłuszczu i soli, który będzie świetną alternatywą dla chipsów!

Zapełnij spiżarnię z Netto Zapełnij spiżarnię z Netto
Zbliża się wrzesień – oprócz powrotu do szkoły, czekają nas grzybobranie i robienie przetworów. W nowej ofercie Netto, już od 27 sierpnia, znajdziemy produkty, dzięki którym z przyjemnością podejmiemy kuchenne wyzwania.

Sposoby na zdrowe i wartościowe śniadanie dla całej rodziny Sposoby na zdrowe i wartościowe śniadanie dla całej rodziny
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien on dostarczać energii oraz witalności na cały poranek oraz skutecznie hamować głód.

więcej »