Czy gryka może wspierać zdrowie twojego dziecka?
![]() |
Czy gryka może wspierać zdrowie twojego dziecka? Poznaj zalety tego cennego zboża
Gryka to pełna smaku i bogata w składniki odżywcze baza wielu zdrowych przepisów kulinarnych. Może wspierać odporność, koncentrację i zdrowie najmłodszych. Jej delikatny, orzechowy aromat sprawia, że doskonale smakuje zarówno w postaci klasycznej kaszy, jak i w naleśnikach czy placuszkach. Mało tego – jako pełnoziarnisty produkt zbożowy gryka idealnie wpisuje się w zasady Talerza Zdrowego Żywienia, według których produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku dziecka. To wybór, który łączy wartości odżywcze z walorami kulinarnymi i troską o zdrowie dziecka, co podkreślają Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Zdrowa i smaczna już od pierwszych lat życia
– Gryka to naturalne, pełnowartościowe zboże, cenione za smak, bogactwo składników odżywczych i kulinarną wszechstronność. Choć nie zawsze pojawia się w diecie maluchów, warto po nią sięgać – regularnie spożywana wspiera odporność i pomaga kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od pierwszych lat życia – podkreśla Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Dlaczego warto włączyć grykę do diety dziecka?
· Gryka dostarcza białko o wysokiej wartości odżywczej, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
· Wśród zbóż wyróżnia się wysoką zawartością magnezu, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu, kwasu foliowego i witamin z grupy B.
· Ponadto jest zasobna w cynk, żelazo, wapń, miedź i mangan.
· Błonnik znajdujący się w gryce wspiera trawienie i odżywia mikrobiotę jelitową. Pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę węglowodanową.
· To także źródło silnych antyoksydantów, które pomagają redukować stany zapalne i wspierają odporność.
Znajdziemy w niej rutynę i kwercetynę – silne przeciwutleniacze, które wzmacniają naczynia krwionośne i wspierają odporność.
Jak podawać ją najmłodszym?
· Dla maluchów (po 6. miesiącu) – jako gładki kleik lub kaszkę na mleku modyfikowanym lub wodzie
· Dla przedszkolaków – w postaci kaszy z warzywami, farszu do pierogów czy naleśników z mąki gryczanej
· Dla starszaków – jako składnik sałatek, zapiekanek bądź zdrowych batonów domowych.
– Na początku rozszerzania diety najważniejsze jest dopasowanie konsystencji posiłków do możliwości dziecka. Zazwyczaj zaczynamy od puree, papek czy zmiksowanych dań, ale nie jest to sztywna zasada – wszystko zależy od malucha. Produkty zbożowe świetnie nadają się na pierwsze posiłki, gdyż są delikatne, pożywne i łatwe do przygotowania. Dobrym wyborem jest gryka – na początku możemy podać ją w formie lekkiego kleiku czy kaszki, a później w coraz bardziej różnorodnych daniach, dopasowanych do wieku i apetytu dziecka – dodaje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Bezpieczna dla małych alergików
Gryka stanowi wartościową alternatywę dla innych zbóż w diecie bezglutenowej.
- Jej regularne spożywanie wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i dostarcza cenne składniki mineralne, niezbędne w okresie intensywnego rozwoju. Trzeba jednak pamiętać, że w procesie produkcji i pakowania gryka, która naturalnie nie zawiera glutenu, może zostać nim zanieczyszczona. Dlatego warto w przypadku celiaklii uważnie czytać etykiety i wybierać produkty z certyfikatem bezglutenowym, oznaczone odpowiednim symbolem – mówi Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Pomysły na grykę w kuchni malucha
Dostępna jest w formie kaszy (jasnej i ciemnej), mąki, płatków i makaronu, co ułatwia jej podawanie w różnych posiłkach – od obiadów po zdrowe desery. Kasza gryczana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich – od klasycznego gulaszu, przez sałatki z warzywami, po naleśniki z mąki gryczanej. Można z niej przygotować pożywną kaszę, chlebek, naleśniki, kaszotto, kotlety czy pulpety, a także dodatki do gulaszu, farsz do gołąbków, gofry, muffinki lub babeczki.
– Kasza gryczana świetnie łączy się z sezonowymi warzywami, różnymi sosami i pasuje do zup. Idealnym pomysłem są sałatki z jej dodatkiem – w połączeniu ze szpinakiem, cukinią, papryką, porem, pestkami dyni lub drobno posiekanymi orzechami sprawia, że danie staje się pełniejsze i ciekawsze dla małych smakoszy. Sprawdzi się także na śniadanie – zamiast klasycznej owsianki czy płatków z mlekiem zaserwujmy ją z jogurtem naturalnym lub mlekiem, dosłodzoną odrobiną miodu i z garścią ulubionych, świeżych owoców. Tak przygotowana gryczanka będzie pysznym i pożywnym początkiem dnia dla malucha oraz starszego dziecka – zachęca Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Nadesłał:
TomekK.
|