Agroturystyka - dbajmy o niepowtarzalność


Agroturystyka - dbajmy o niepowtarzalność
2018-05-08
Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego dla jednych stało się możliwością generowania dodatkowych dochodów, inni traktują agroturystykę jako rodzaj przedsiębiorstwa i jedynego źródła finansowego.

Jednak by gospodarstwo agroturystyczne przyciągało gości nie wystarczy już wygodna baza noclegowa i atrakcyjne otoczenie geograficzno-przyrodnicze. Agroturystyka musi już mieć swoją indywidualną ofertę, będącą jednocześnie jej wyróżnikiem spośród innych.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Kto ma więcej wyobraźni?

Mamy tu jednocześnie do czynienia z ciekawym paradoksem jeśli idzie o pomysłowość właścicieli gospodarstwa agroturystycznych. Rolnicy, którzy zdecydowali się na prowadzenie działalności na rzecz turystów mieli na ogół gotową infrastrukturę, wymagającą nierzadko remontów i adaptacji pomieszczeń na bazę noclegową niekoniecznie wykazywali się dużą pomysłowością, jeśli idzie o dywersyfikację usług - na przykład o ofertę kulturalną.

Natomiast powstało w Polsce wiele gospodarstw agroturystycznych (między innymi agroturystyki w mazowieckiem) dzięki przybyszom z miast, którzy zakupili ziemię i to oni stali się autorami wielu ciekawych i oryginalnych pomysłów, jeśli idzie o ofertę. Są to nie tylko pomysły związane z kulturą, ale sporo takich gospodarstw posiada ofertę terapeutyczną. Oczywiście najbardziej rzuca się w oczy oferta kulinarna nawiązująca do lokalnej tradycji.

Jak wykorzystać lokalną tradycję?

Najpopularniejsze (i raczej już niezbędne) jest wykorzystanie lokalnej tradycji kulinarnej, oferując jednocześnie gościom produkty "zindywidualizowane". Przykładem może być sękacz, czyli rodzaj ciasta popularnego w północno-wschodniej Polsce na polsko-litewskim pograniczu. Niby każdy sękacz jest podobny do innego, ale każde z gospodarstw przyrządza go nieco inaczej.

Podobnie jest z kartaczami (w niektórych rejonach cepelinami), czyli kulami ziemniaczanymi nadziewanymi mięsnym farszem. Nieprzypadkowo organizuje się konkursy związane z jednym produktem kulinarnym, ponieważ i tu co gospodarstwo to innym smak i jakość. Przykładem takiej ogólnopolskiej imprezy kulinarnej może być gołdapskie "Kartaczewo". 

Śladami postaci historycznych

Ciekawym wyróżnikiem gospodarstwa agroturystycznego może być wykorzystanie lokalnych legend lub postaci historycznych. Mogą to być zarówno postaci, które znane są poza lokalnym środowiskiem oraz te, które warto odkrywać. Jednym z ciekawych przykładów może być Pozezdrze, gdzie utworzono szlak poświęcony tamtejszej nauczycielce i autorce książki "Opowieści mazurskie", zawierające lokalne legendy.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~linger, 2018-05-09 12:28:44

    teraz nawet agroturystyka to musi być jakiś standard, a nie tylko stare meble i obdrapane ściany, ostatnio na roztoczu nawet był taki expres delonghi piękna sprawa


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl