Wyśmienite wielkanocne serniki - poznaj przepisy z Piątnicy, no bo skąd!


Wyśmienite wielkanocne serniki - poznaj przepisy z Piątnicy, no bo skąd!
2024-03-27
Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

SERNIK Z ROSĄ

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:


Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¼ szklanki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    80 g masła z Piątnicy

Składniki na masę serową:

    1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
    ¾ szklanki cukru
    ½  szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
    1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 jajka
    4 żółtka
    ½ szklanki wiórków kokosowych
    4 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotuj ciasto:

1.      Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.

2.      Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.

3.      Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Przygotuj masę serową:

1.      Wszystkie składniki - oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru - dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.

2.      Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.

3.      W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.

4.      Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.

5.      Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.

 

SERNIK PISTACJOWY

Składniki na spód:

    100 g Masła z Piątnicy
    130 g herbatników
    7 g soli w płatkach
    50 g pistacji

Składniki na masę serową:

    1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
    400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
    8 jaj
    100 g cukru
    300 g pasty pistacjowej
    50 g pistacji prażonych
    4 łyżki wody różanej

Składniki na polewę:

    100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
    100 g białej czekolady

Składniki dekoracyjne:

    10 g pistacji
    5 g kwiatu róży

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

1.      Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.

2.      Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.

3.      Spód schłódź w lodówce.

Przygotuj masę serową:

1.      Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.

2.      Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.

3.      Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.

4.      Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.

Przygotuj polewę:

1.      Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.

2.      Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.

 

SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM

Składniki na spód:

    120 g Masła z Piątnicy
    240 g ciasteczek korzennych
    1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:

    500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
    250 g Mascarpone z Piątnicy
    200 g białej czekolady
    400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
    80 g miodu lipowego
    15 g żelatyny
    sok z ½ cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    zimna woda - do namoczenia żelatyny
    pół szklanki wrzącej wody

Składniki dekoracyjne:

    cynamon

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

1.      Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.

2.      Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm - wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.


Przygotuj masę serową:

1.      Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.

2.      W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.

3.      Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.

4.      Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.

5.      Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.

6.      Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.

7.      Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.

8.      Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.

9.      Przed podaniem posyp obficie cynamonem.

Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!


Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica

Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.
 

Śmietanka 30% OSM Piątnica

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.

 
Śmietanka 36% OSM Piątnica

Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.


Śmietana 18% OSM Piątnica

Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy.  
Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna - nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.

Ser Mascarpone z Piątnicy

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.


Twój Smak - serek śmietankowy z Piątnicy

Naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Idealny na kanapki  - znakomicie zastępuje masło czy margarynę. Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy doskonale sprawdza się w także w wielu innych zastosowaniach: do przygotowania serników, sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Dostępny w opakowaniach 135 g oraz 200 g.

 

 

 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl