Świąteczne wypieki z E.Wedel
Odkryj przepis na czekoladową babkę wielkanocną
W tym roku E.Wedel świętuję słodki jubileusz – 170. urodziny. Z tej okazji, marka przygotowała wyjątkowe przepisy na czekoladowe desery inspirowane książką kulinarną z lat 30. ubiegłego wieku - E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”. Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Przepis - Dwukolorowa babka z polewą kakaową
SKŁADNIKI:
· 250 g miękkiego masła
· 275 g cukru
· 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
· 3 jajka
· 340 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 180 ml mleka
Produkty E.Wedel:
· 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
· 50 g Czekolady Białej
· 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
Lukier:
· 300 g cukru pudru
· 4 łyżki wrzącej wody
Produkty E.Wedel:
· 40 g Kakao Ciemnego z Ghany
PRZYGOTWANIE:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.
Warto wiedzieć!
Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.
Więcej przepisów na czekoladowe desery przygotowane z okazji 170-lecia marki E.Wedel znajdziesz pod linkiem:
· www.wkuchnizwedlem.wedel.pl/desery170lat/
Nadesłał:
Redakcja_Nowinki
|