2021-05-14
Nie bez powodu uznawane są za pożywną i wartościową przekąskę. Bakalie na stałe zagościły w kuchniach konsumentów, którzy coraz częściej po nie sięgają – nie tylko jako dodatek do ciast i dań, ale również jako samodzielną przekąskę.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
|
- Przeczytaj również:
-
|
Sieć Lidl Polska na co dzień w stałej ofercie oferuje aż 40 różnych rodzajów bakalii marki Alesto, w tym również egzotyczne owoce suszone, takie jak miechunka peruwiańska lub rzadko dostępne suszone jagody.
Opakowanie bakalii Alesto to zawsze dobre wyjście z sytuacji, kiedy poczujemy się głodni, a „jesteśmy w biegu”. Większość bakalii stanowi bogate źródło dobrych tłuszczy nienasyconych, omega 3, białka, magnezu oraz błonnika, dlatego ich garść wystarczy, abyśmy poczuli sytość. Sieć Lidl proponuje aż 40 rodzajów produktów, w tym orzechy, mieszanki orzechów, suszone owoce, bakalie, propozycje z dodatkami oraz naturalne.
Na szczególną uwagę zasługują propozycje naturalne, bez dodatku przypraw, w tym pistacje kalifornijskie bez łupinek (10,99 zł/70 g/1 opak.), migdały blanszowane (9,99 zł/150 g/1 opak.), suszona miechunka peruwiańska lub jagody (10,99 zł/100 g/125 g/1 opak.). Miechunka peruwiańska to egzotyczny owoc od dawna znany w Ameryce Południowej. Nazywana jest także „złotą jagodą Inków”. Owoce miechunki charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem z nutką goryczki. Stanowią źródło żelaza oraz potasu. Suszone owoce miechunki doskonale nadadzą się do muesli, jogurtów lub ciast. Można je również jeść samodzielnie, jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Na sklepowych półkach sieci Lidl znajdziemy również szeroki wybór klasycznych bakalii, w tym orzechy nerkowca (12,69 zł/200 g/1 opak.), orzechy włoskie kalifornijskie (13,89 zł/200 g/1 opak.), mieszankę orzechów ekstra (11,99 zł/200 g/1 opak.), migdały łuskane (10,59 zł/200 g/1 opak.) i wiele innych.
Bakalie świetnie smakują same, natomiast istnieje niezliczona ilość przepisów na dania i desery z ich wykorzystaniem. Wiele receptur dostępnych jest na stronie kuchnialidla.pl, w tym m.in. gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich, orzechowe gniazdka z ciasta parzonego lub rogaliki migdałowe.
Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Składniki:
• ziemniaki skrobiowe – 500 g
• ugotowane buraki – 75 g
• mąka pszenna – 100 g
• jaja – 1 szt.
• sól
• pieprz
• orzechy włoskie – 60 g
• natka pietruszki – 1 pęczek
• olej z orzechów włoskich – 50 ml
• czosnek – 0,5 ząbka
• sól
• pieprz
• ser gruyère – 80 g
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie buraczki miksujemy.
Krok 2: Miksujemy składniki pesto
Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, studzimy. Następnie miksujemy z natką pietruszki. Dodajemy olej i obrany czosnek, ponownie miksujemy. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Ser gruyère obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Krok 3: Przygotowujemy gnocchi
Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Mieszamy z buraczkami i zagniatamy z mąką i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodajemy jeszcze więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: Gotujemy gnocchi
Ciasto dzielimy na 3 porcje i z każdej formujemy na odrobinie mąki wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy na kawałki o grubości 2 cm i lekko spłaszczamy za pomocą widelca zanurzonego w mące. Gnocchi gotujemy partiami w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody (woda nie powinna przy tym wrzeć).
2-3 łyżki wody z gotowania gnocchi mieszamy z pesto. Gnocchi osączamy i podajemy z pesto, posypujemy serem gruyère.
Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.