Pomidorowy kolor lata!


Pomidorowy kolor lata!
2012-07-27
Sezon pomidorowy w pełni! Czerwone, jędrne, soczyste – kto z nas nie lubi pomidorów? Wykorzystywane do kanapek, sałatek, zup i dań obiadowych – w formie świeżej, suszonej lub zapuszkowanej – pomidory królują na polskich stołach, dostarczając nam witamin niezbędnych dla zdrowia i urody.

Pozytywne działanie pomidora na ludzki organizm to przede wszystkim zasługa zawartego w nim likopenu, zaliczanego do najsilniejszych antyoksydantów. Dostarczając naszemu organizmowi odpowiednią jego dawkę, opóźniamy procesy starzenia się skóry, chronimy ją przed poparzeniami słonecznymi oraz dbamy o jej sprężystość. Pomidorowe maseczki dodają skórze blasku i zapobiegają przed trądzikiem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Estetyczne walory spożywania pomidorów to jednak nie wszystko. Pomidory i wszelkie produkty pomidorowe bogate są w witaminy A i C, które zwiększają naturalne siły obronne organizmu, jednocześnie zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory, natomiast zawarty w nich brom działa uspokajająco na system nerwowy.

 

Co jednak zrobić, by włączanie pomidorów do codziennej diety było możliwe nie tylko latem, a pomidorowy sezon w naszych kuchniach trwał cały rok?

 

Jednym ze sprawdzonych i coraz bardziej popularnych sposobów na zatrzymanie lata na naszych talerzach jest samodzielne suszenie pomidorów, do którego przekonują się rzesze miłośników południowych smaków. Ci bardziej zabiegani sięgną po gotowe sosy pomidorowe oraz pomidory krojone, równie bogate w wartości odżywcze, co świeże owoce. Całorocznej radości z soczystego smaku pomidora dostarcza Podravka, w ofercie której znajdziemy krojone pomidory z bazylią i oregano oraz z ziołami prowansalskimi, włoski sos z kaparami i oregano czy toskański sos pomidorowy z czosnkiem i pietruszką, a także przeciery pomidorowe i ketchupy.

 

Jak zrobić suszone pomidory?

 

Składniki:

 

3 kg mięsistych pomidorów

Olej roślinny lub oliwa

Vegeta do mozzarelli i pomidorów

Czosnek – kilka ząbków na słoik

Ocet (jedna łyżeczka na 1 blachę)

 

Sposób przygotowania:

 

Pomidory umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, łyżką wyjąć pestki z gniazdem nasiennym, lekko posolić i ułożyć ciasno na blasze wyłożonej pergaminem. Suszyć w uchylonym piekarniku w temperaturze ok. 90 stopni przez ok. 90-180 minut (lub 50 stopni przez 9 godzin), wyjąć kiedy pomidory są pomarszczone, ale mają jeszcze czerwony kolor. Wysuszone pomidory posypać Vegetą do mozzarelli i pomidorów, całość skropić octem i delikatnie wymieszać. Następnie kolejno wkładać pomidory do słoików, zostawiając trochę miejsca, gdyż kontakt z oliwą zwiększy ich objętość, następnie dodać ząbki czosnku. W rondlu podgrzać olej, zalać nim słoiki, zakręcić i odwrócone do góry dnem pozostawić do wekowania.

Podawać do sałatek, makaronów lub kanapek.

 

Smacznego!

 

Więcej na: http://pomidorypodravka.pl/

 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl