Nie ma sushi bez wasabi!


Nie ma sushi bez wasabi!
2014-11-24
Kiedy idziemy do restauracji sushi i zamawiamy swój ulubiony zestaw japońskich specjałów na talerzu zawsze towarzyszy im ciekawa w smaku, niewinnie wyglądająca zielona przyprawa. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego?

      Wasabi to egzotyczna przyprawa z charakterem. Przygotowuje się ją z obranego ze skórki, surowego, startego kawałka korzenia wasabii japońskiej. Uprawia się go głównie w Azji, przede wszystkim  w Japonii, Korei  oraz na Tajwanie, na brzegach  górskich strumieni, gdzie roślina jest regularnie obmywana wodą. Jej jasnozielony kolor sprawia, że wygląda niewinnie i swoim wyglądem zachęca do skosztowania większej ilości specjału. Należy nakładać ją jednak rozważnie, ponieważ posiada bardzo ostry smak.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

      Wasabi nie tylko podkreśla smak potraw, ale również od wieków uważa się ją za cudowny lek na zatrucia pokarmowe. Najczęściej podawano ją jako dodatek do dań przygotowanych z surowych składników, w szczególności przy tych, w których skład wchodziła surowa ryba. Badania wykazały, że wasabi chroni smakoszy również przed nowotworami, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi oraz zapobiega próchnicy.

 

      Dziś wasabi to  głównie ciekawy dodatek smakowy - Japończycy,  przygotowując sushi, rozprowadzają odrobinę zielonej pasty przygotowując nigiri lub maki sushi. W przypadku nigiri wasabi nakłada się bezpośrednio na plasterek ryby, natomiast w makach – na ryż. Bez tego dodatku, ich smak nie byłby odbierany w sposób tak wyjątkowy.

 

 

 

      Czy jest jeszcze ktoś, kto nie zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie ma sushi bez wasabi? Aby spróbować tej oryginalnej, niesamowitej przyprawy połączonej z rozmaitymi kawałkami sushi przygotowanego przez najlepszych Sushi Masterów w stolicy zapraszamy do restauracji OTO!SUSHI, mieszczącej się w Warszawie przy ulicy Nowy Świat 46. Pamiętajmy jednak o zasadach savoir vivre! Jedząc sushi nie łączmy nigdy wasabi z sosem sojowym oraz nie prośmy Sushi Master o dokładkę tej wyjątkowej pasty! Zaufaj nam. Zawsze nakłada właściwą ilość. Jeśli jednak jesteś prawdziwym „wasabiżercą“ i lubisz, gdy Twoje sushi ma wyjątkowo ostry smak, nałóż tę zieloną pastę bezpośrednio na rybę w takiej ilości, jaką preferujesz. Sushi Master z pewnością się nie obrazi. ;)


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl