Odkryj przepis na wielkanocnego mazurka z nutą powideł węgierkowych z marką Herbapol - Lublin


Odkryj przepis na wielkanocnego mazurka z nutą powideł węgierkowych z marką Herbapol - Lublin
2022-04-07
Czy bliscy pytają już co znajdzie się na wielkanocnym stole? Z pewnością nie może zabraknąć na nim wielkanocnego mazurka, który jest symbolem zakończenia postu i celebracji świąt.Jego nazwa pochodzi od słowa „mazur”, bo właśnie na Mazowszu rozpoczęła się jego popularność.

Dziś mazurek gości we wszystkich domach w całej Polsce. Szczególnie polecamy to ciasto z powidłami węgierkowymi. Wersja z powidłami z dojrzałych śliwek węgierek przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom owocowych smaków!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Mazurek z powidłami, kremem i migdałami

Kruchy spód:

·      150 g mąki pszennej

·      150 g ziemnego masła

·      2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)

·      50 cukru pudru

·      2 żółtka

 

Krem:

·      200 ml śmietanki 36%

·      200 g mascarpone

·      150 g białej czekolady

 

Dodatki:

·      1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol

·      migdały bez skórki

·      kakao do dekoracji

 

Przygotowanie:
Na krem przelej śmietankę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do jej roztopienia. Ostudzi i przełóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Kolejno dodaj mascarpone, całość ubij na puszysty krem i ponownie odstaw na 2-3 godziny do stężenia.

Składniki na spód wyrób, owiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem, ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw na 30 minut do lodówki. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 160 stopni.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Ostudź.

Na spód kruchego ciasta wyłóż powidła, krawędzie udekoruj migdałami, kolejno obłóż kremem (możesz zrobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Całość oprósz kakao. Smacznego!

 

Na spód kruchego ciasta wyłożyć powidła, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.

  


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Redakcja_Nowinki

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl