Naturalny eliksir młodości, czyli co warto wiedzieć o oleju z wiesiołka?
Niepozorna i pospolita roślina, którą spotykamy głównie na polach i łąkach, czyli wiesiołek, ma sporo cennych właściwości. Roślina ta swoje miejsce znalazła w kosmetyce oraz farmaceutyce, a stąd o krok do produktu, jakim jest ceniony olej z wiesiołka. Co warto o nim wiedzieć?
Najwięcej wartości w nasionach
Twarde nasiona wiesiołka kryją w sobie najwięcej, najcenniejszych wartości. To z nich wyciskany jest olej z wiesiołka, charakterystyczny ze względu na bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pośród nich wymienia się kwas linolowy i gamma-linolenowy, które organizmowi ludzkiemu są niezbędne, do zachowania prawidłowego przebiegu licznych procesów.
Olej z wiesiołka to kolejno obecność kwasów tłuszczowych: oleinowego, stearynowego i palmitynowego. Wyróżnia się także fitosterole, białko, enzymy, witaminę E, minerały: cynk, magnez, wapń i selen.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno
Najwięcej wartości zachowuje olej z wiesiołka tłoczony na zimno. Nie powinno się go stosować do smażenia czy gotowania, ponieważ traci wszystkie cenne właściwości. Nadaje się za to jako dodatek do sałatek i zimnych sosów, a poza kuchennym zastosowaniami, można go zaaplikować na skórę oraz włosy. Olej z wiesiołka zachowuje swoją trwałość przez około rok od momentu otwarcia, o ile jest prawidłowo przechowywany, czyli w lodówce.
Na schorzenia
Obecność szeregu kwasów, wpływa na łagodzenie dolegliwości spowodowanych chorobami reumatycznymi. Olej z wiesiołka w takich stanach wykazuje również działanie lecznicze, ponieważ przeciwdziała zapaleniu stawów, przyspiesza procesy gojenia się ran i pobudza do regeneracji tkankę łączną i chrzęstną.
Kwasy gamma-linolenowy oraz z grupy omega, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Chronią przed schorzeniami płuc i oskrzeli, a także nabytą alergią czy astmą. Olej z wiesiołka dzięki nim wykazuje działanie odtruwające, usuwając toksyny i tworząc swoisty mechanizm osłonowy.
Kolejne cenne właściwości lecznicze, to poprawa przepływu krwi w naczyniach krwionośnych i obniżanie ciśnienia, a także poziomu „złego” cholesterolu LDL w organizmie. Znajdujący się w olejku wiesiołkowym kwas DHA, będący składnikiem komórek mózgowych, wpływa na sprawną pamięć, myślenie i poprawę nastroju.
Nadesłał:
slawek
|