Miodownik z orzechami


2019-12-30
Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach.

Składniki na ciasto:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

· 200 g miękkiego masła

· 2 jajka

· 400 g mąki pszennej

· 2 łyżki miodu

· 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara Gold Pack (drobnego)

· cukier waniliowy lub pasta waniliowa

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę budyniową:

· 600 ml mleka

· 2 budynie waniliowe bez cukru (80 g)

· 2 łyżki cukru

· 150 g miękkiego masła

 

Składniki na masę kajmakową:

· 500 g masy kajmakowej

· 150 g miękkiego masła

· 200 g orzechów laskowych prażonych Kresto

· 100 g orzechów włoskich Kresto

· 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki wody

 

Wykonanie:

 

1. Masło, jajka i cukier ucieramy razem na puszysty krem. Następnie dodajemy miód i aromaty i całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość miksuj ponownie przez około 5 minut.

3. Wyrobione ciasto na trzy równe części.

4. Wykładamy pierwszą część ciasta do foremki (nie mniejszej niż 28 x 28 cm) z papierem do pieczenia w środku. Ciasto pieczemy w 180°C, na środkowej półce przez 7–8 minut. Po tym czasie odkładamy upieczony placek do ostudzenia pozostawiając papier do pieczenia na spodzie.

5. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy analogicznie.

6. Wlewamy do garnka 500 ml mleka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka (100 ml) rozpuszczamy proszek budyniowy. Po zagotowaniu mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy na bok do ostudzenia.

7. Do misy miksera przekładamy zimny budyń, masło, cukier i całość ubijamy na puszysty krem. Gotowy odstawiamy na bok.

8. Następnie do misy miksera przekładamy masę kajmakową oraz masło, ubijamy kilka minut do uzyskania puszystego kremu.

9. Wkładamy do foremki pierwszą część upieczonego ciasta, wcześniej zdejmując z niego papier. Placek pokrywamy warstwą masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie rozsmarowujemy 1/2 masy kajmakowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Na jego wierzch wykładamy pozostałą część masy kajmakowej.

10. Ciasto posypujemy orzechami.

11. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy 3 łyżki wody. Przy pomocy worka cukierniczego lub łyżeczki nakładamy przygotowaną masę czekoladową na wierzch ciasta.

12. Przed podaniem ciasto schładzamy, najlepiej przez całą noc.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl