Europejski Dzień Śniadania – uczcij go pysznym porankiem z bliskimi!
Jak co roku, 24. kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania. Ponieważ wypada on w weekend, jest to doskonała okazja, by celebrować go bez pośpiechu. A z kim posiłki smakują najlepiej? Oczywiście z bliskimi! Przygotujcie więc wspólnie wspaniałe śniadanie i cieszcie się wyjątkowymi chwilami!
Po nocy, podczas której nasz metabolizm zwalnia, pożywne i pyszne śniadanie to dobry punkt wyjścia do naładowania baterii i efektywnego działania. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, każdy posiłek, aby był pełnowartościowy i zdrowy, należy przygotować według schematu Talerza Zdrowego Żywienia. Obejmuje on produkty, o których nie powinniśmy zapominać, jak na przykład: warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste, białko oraz orzechy i nasiona.
To doskonała baza do przygotowania smacznego śniadania, które zapewni nam doskonałą formę i dobre samopoczucie na cały dzień!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Pomysły na pyszne i pożywne śniadania
W Polsce na śniadanie najchętniej serwujemy kanapki, jajka pod każdą postacią oraz serki wiejskie i twarożki.
Patent na pyszną i zdrową kanapkę to kromka świeżego razowego pieczywa z idealnie śmietankowym serkiem do smarowania Twój Smak z Piątnicy, który występuje w wielu wersjach smakowych np. z dodatkiem ziół, szczypiorku czy chrzanu. Kanapkę możemy również udekorować ulubionymi warzywami. Przygotowując wersję dla dzieci warto wykazać się kreatywnością i stworzyć kolorową postać, używając plasterków rzodkiewki jako oczu, papryki jako nosa, plasterków pomidora jako policzków, a kształt ust wyciąć z ogórka. Voilà! Pyszne kanapki dla całej rodziny gotowe.
Jajka na śniadanie serwowane są najczęściej na miękko lub twardo, a także w formie jajecznicy.
Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania proponujemy jajka w nowej odsłonie: zapiekane z awokado i pysznym Serkiem Wiejskim, który już od 30 lat gości na polskich stołach. Serek Wiejski z Piątnicy to zresztą jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych w naszym kraju, a jego wielbiciele wybierać mogą z wielu wariantów. W ofercie są: Serek Wiejski naturalny, wysokobiałkowy, bez laktozy, lekki, ze szczypiorkiem, z dodatkiem owoców oraz w wersji Bio.
Kiedy jednak nie mamy czasu na celebrowanie śniadania warto sięgnąć po Jogurt naturalny z Piątnicy, który jest bogaty w białko, witaminy i minerały, dzięki czemu znakomicie wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Z dodatkiem płatków zbożowych, musli, otrąb, świeżych lub suszonych owoców nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także zapewnia zdrowy i pożywny posiłek.
Doskonałym dopełnieniem leniwego, rodzinnego poranka będzie kawa. Jej smakosze mogą uzupełnić ją ulubionym Mlekiem Wiejskim z Piątnicy albo napojem roślinnym sojowym lub owsianym marki Piątnica Roślinna, które doskonale się spieniają i wyśmienicie smakują.
Bądźmy dla siebie dobrzy i znajdźmy czas na śniadanie!
Planowanie i spożywanie wspólnych śniadań niesie za sobą wiele korzyści. Starannie przygotowując posiłki, możemy bazować na zdrowych, wartościowych produktach o prostym składzie i wyśmienitym smaku. Celebrując rodzinny posiłek mamy okazję, by wspólnie porozmawiać, a dzięki temu tworzyć silną więź z bliskimi. Przez takie działania uczymy dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i dbamy o ich rozwój. Zatem codziennie dostarczajmy sobie i swoim najbliższym dobrą energię na cały dzień. Choć Europejski Dzień Śniadania obchodzimy raz w roku, niech hasło „Śniadanie musi być!” towarzyszy każdemu z nas przez cały rok!
Zainspiruj się naszym przepisem na śniadanie, które świetnie wygląda i smakuje!
Awokado z zapieczonym jajkiem i Serkiem Wiejskim
Przygotowanie: 15 minut
Porcje: 2
Składniki:
• 2 awokado
• 4 jajka
• Serek Wiejski z Piątnicy
• 2 kromki chleba tostowego
• 2 kostki miękkiego masła
• dymka do dekoracji
• kilka listków sałaty rzymskiej mini
• kilka pomidorków cherry
• sól, pieprz
• cytryna
Wykonanie:
1. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wybierz trochę miąższu z wnętrza, powiększając wgłębienie. Zachowaj miąższ na później. Posmaruj przekrojone awokado z wierzchu sokiem z cytryny. Odkrój kawałek spodu, żeby było stabilniejsze.
2. Nałóż do przekrojonych połówek awokado po łyżeczce Serka Wiejskiego i wbij po jednym jajku. Następnie piecz przez 7-10 minut w 200°C.
3. Pozostały miąższ wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj nim tosty.
4. Wyciągnij awokado z piekarnika, udekoruj boki jajka Serkiem Wiejskim z Piątnicy i posiekaną dymką.
5. Podawaj z tostami i ulubioną sałatką.
Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|