Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice
Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to przepis na doskonałe dania i wypieki wielkanocne, gwarantujące niezapomniane doznania smakowe i wizualne...
Wielkanocna aura panująca w domu wypełniona jest zapachem tradycyjnych dla tego czasu potraw. Delektujemy się wtedy przepysznym, polskim żurkiem w towarzystwie kromek świeżo wypieczonego chleba, delikatną i rozpływającą się w ustach babką piaskową lub słodkim mazurkiem. Jednak by zachwycić gości nie tylko pięknym wyglądem dań, ale przede wszystkim bogatym smakiem oraz ich aromatem, podczas przygotowania wielkanocnych dań używajmy produktów tylko najwyższej jakości. Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to przepis na doskonałe dania i wypieki wielkanocne, gwarantujące niezapomniane doznania smakowe i wizualne.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Aromatyczna woń świątecznych wypieków przyciąga głodnych gości do kuchni, a wyjątkowy wygląd dań stroi kolorowy, wielkanocny stół. Gorący żurek podany z rumianym bochenkiem, barwne pisanki stworzone przez dziecięcych artystów, lukrowane ciasta oraz radosna i ciepła atmosfera są zapisane głęboko w naszej pamięci. Od zawsze wiadomo, że jedzenie łączy ludzi. W jaki zatem sposób przegotować naszym najbliższym przepyszne potrawy, a tym samym stworzyć szczęśliwe, świąteczne wspomnienia? Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice to podstawa świątecznych wypieków, zapewniająca radosne święta wielkanocne w akompaniamencie delikatnych ciast i przepysznych, polskich potraw.
Tradycyjne potrawy wielkanocne
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrupiącego bochenka, najlepiej wypiekanego w domu, a także faszerowanych jajek i pieczeni z aromatycznym, gęstym sosem. Bogata gama smaków i zapachów tworzy ciepłą, rodzinną aurę, która przepełnia nasz dom. Zarówno śniadaniowe, jak i obiadowe menu podczas Świąt Wielkiej Nocy w większej mierze składa się z potraw, do których przygotowania potrzebujemy mąki - takiej jak Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice. Miękkie i puszyste serniki, delikatne baby wielkanocne oraz słodkie mazurki i makowce są niezbędnym elementem świątecznego stołu.
Babka, ale nie z piasku
Rozkloszowany, pofałdowany wygląd babki piaskowej od lat kojarzy się jednoznacznie z tradycjami wielkanocnymi. Przygotowanie tego wypieku nie wymaga wiele wysiłku, a bogaty wachlarz jej odmian wpasuje się w gusta każdego domownika. Pamiętajmy jednak, że podstawę tego wypieku zawsze tworzy mąka. W tym przypadku doskonale sprawdza się Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, która stanowi połączenie wieloletniej tradycji młynarskiej z nowoczesną technologią, skupiającą się na wykorzystaniu tylko wyselekcjonowanych zbóż. Dolnośląska Mąka Tortowa to wysokiej jakości, czysty i naturalny składnik, który doskonale sprawdzi się zarówno do słodkich wypieków, jak i obiadowego menu i pieczywa. Typ 450 świadczy o wysokim przemiale mąki, nadając jej tym samym jasny kolor oraz lekkość, która odnajdzie się idealnie w wielkanocnych ciastach i ciasteczkach – w tym ulubionej babce piaskowej.
Słodko, kolorowo i świątecznie!
Na świątecznych, kolorowych stołach pojawią się faszerowane jajka, świeżo wypieczony chleb, aromatyczny żurek i wiele tradycyjnych, polskich przystawek. Do wypieków, na przykład deserowych słodkości, doskonale sprawdzi się Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, nadająca im delikatności, a w 100% naturalna stanowi podstawę tradycyjnej, świątecznej kuchni. Dolnośląska Mąka Tortowa zagęści również sosy, zarówno mięsne, jak i te grzybowe, podawane podczas wspólnej kolacji. Stanowi doskonały składnik wielu wielkanocnych potraw, które pojawiają się na polskich stołach oraz cieszą podniebienia Polaków swoim aromatycznym i delikatnym smakiem.
Wyróżniona certyfikatem „Doceń Polskie” Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice sprawdzi się w kuchni zarówno podczas przygotowywania wytrawnych potraw, jak i drobnych, domowych wypieków, również na słodko. Wykorzystując ją do wielkanocnych dań zapewnimy najbliższym zdrowe, aromatyczne i przede wszystkim smakowite menu, które dopełni radosną i kolorową aurę Wielkanocy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Tortowa typ 450 |
Wartość energetyczna | 1481 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 72,1 g |
W tym: cukry | 0,3 g |
Błonnik | 1,5 g |
Białko | 11, 7 g |
Sól | 0,005 g |
Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybucja: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.
Cena: 4 zł
Przepis na babkę wielkanocną
Składniki:
160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g masła
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.