5 ziół, które każdy powinien mieć w swojej spiżarni


5 ziół, które każdy powinien mieć w swojej spiżarni
2018-04-22
Zioła znajdują się chyba w każdym domu. Są przecież chętnie wykorzystywane w kuchni, do przyprawiania różnego rodzaju potraw, oraz mają właściwości lecznicze, zatem przygotowuje się z nich smaczne napary.
 Warto kupować ekologiczne zioła, które pochodzą z najczystszych terenów kraju oraz z zagranicy i uprawiane były tak, że nie stosowano pestycydów czy sztucznych nawozów. Wtedy właśnie ma się pewność, że spożywany napar jest naprawdę korzystny dla zdrowia. Poniżej krótka propozycja i podpowiedź, jakie zioła warto mieć w swoim domu. 
 
Mięta
Napar z mięty to jeden z najchętniej spożywanych, nie tylko wtedy gdy ma się problemy gastryczne, ale tak po prostu ze względu na pyszny smak. Mięta rzeczywiście pomaga na ból brzucha, bo zwiększa wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu łatwiej poradzić sobie z niestrawnością. W swojej spiżarni powinien mieć ją każdy, kto często cierpi na taką przypadłość. Poza tym napar z mięty podawany schłodzony, na przykład z dodatkiem soku jabłkowego, jest fantastycznym napojem, który gasi pragnienie w upalne dni. 
 
Melisa
Napar z melisy działa uspokajająco, jednak nie można mówić tutaj o jakimś otępieniu. Melisa przynosi wyciszenie i uspokojenie, efekt jest jednak bardzo łagodny. Spokojnie mogą pić taką herbatkę nawet kobiety w ciąży, a przecież w ich przypadku ziół trzeba używać naprawdę ostrożnie. Poza tym napar z melisy ma bardzo przyjemny smak, zatem ponownie jak w przypadku mięty, można go pić dla czystej przyjemności.
 
Rumianek
Napary z rumianku podaje się nawet dzieciom, to  zatem najlepsza rekomendacja dla tego zioła, które z jednej strony działa wyciszająco, z drugiej zaś pozytywnie wpływa na poprawę trawienia. Trzeba jednak pamiętać o tym, że rumianek może uczulać, zatem w przypadku serwowania go małym dzieciom, na początku trzeba być bardzo ostrożnym. 
 
Kwiat lipy
Chociaż lipa to nie zioło, jej kwiat wykorzystywany jest w ziołolecznictwie. Chodzi tutaj o cudnie pachnące kwiatuszki lipy drobnolistnej, jakie należy zebrać w słoneczne letnie dni, a następnie ususzyć i przechowywać aż do zimy. Napar z kwiatu lipy stosowany jest podczas przeziębienia, pomaga wypocić się, zatem pije się go wtedy, gdy pozostaje się w łóżku i nie wychodzi z domu. 
 
Liście dzikich malin
Podobnie jak kwiat lipy, w przypadku problemów z przeziębieniem pije się napar z liści dzikich malin, które również działają napotnie. Trzeba pamiętać o tym, że muszą być to liście malin jakie rosną w lesie, które mają drobniutkie i niezwykle aromatyczne owoce.
Źródło: Sklep ze zdrową żywnością online Ekoplace24.pl 

Nadesłał:

Sklep ekologiczny
http://www.ekoplace24.pl/

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl