Z miłości do natury, czyli czysty, ekologiczny olej rzepakowy marki Rapso


Z miłości do natury, czyli czysty, ekologiczny olej rzepakowy marki Rapso
2012-07-31
Żywność Eco jest wytwarzana w sposób przyjazny dla człowieka i natury. Cechuje ją większa ilość składników odżywczych oraz mniejsza zawartość metali ciężkich i szkodliwych środków ochrony roślin.

Nie dziwi zatem fakt, że miłośników produktów spożywczych pochodzenia ekologicznego  wciąż przybywa. Dla tych, którzy stawiają na  Eco dedykowany jest bestseller z oferty firmy VOG - 100 % czysty, ekologiczny olej rzepakowy marki Rapso, wolny od manipulacji genetycznych, produkowany z rzepaku, pochodzącego wyłącznie z kontrolowanych upraw kontraktowych.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Żywności konwencjonalnej zarzuca się negatywny wpływ na nasze zdrowie za sprawą środków chemicznych i modyfikacji genetycznych. Żywność Organiczna z kolei, którą cechuje brak użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, cieszy się opinią  naturalnej i tym samym bezpiecznej dla zdrowia. Olej Rapso jest produkowany z wyselekcjonowanych gatunków rzepaku w Austrii, a jego uszlachetnienie następuje w naturalny, fizyczny sposób, bez dodawania środków chemicznych. Jakość oleju kontrolowana jest we własnym laboratorium, poprzez organy kontroli jakości środków spożywczych oraz poprzez agroVet Gmbh w zakresie techniki genetycznej.

Rapso – rodem z Austrii

W przemyśle spożywczym mamy do czynienia w coraz większym stopniu z produktami anonimowymi. Rapso jest jedynym na rynku olejem rzepakowym o deklarowanym regionie pochodzenia. Produkcja ekologicznego oleju Rapso odbywa się w Austrii, w Aschach nad Dunajem.

To tutaj znajduje się młyn olejowy, gdzie wytwarzanie, przechowywanie i butelkowanie oleju Rapso odbywa się w jednym miejscu.  Wszystko zaczyna się ekologicznych i kontrolowanych gospodarstwach rolnych. Do uprawy kontraktowej dopuszczane są tylko specjalnie rodzaje ziarna. Rolnicy zobowiązują się do uprawy rzepaku, wyłącznie na potrzeby produkcji oleju Rapso. Każdy rolnik, każdy skrawek pola, każdy magazyn oraz olejarnia podlegają kontroli ze strony niezależnej, autoryzowanej przez państwo, placówki kontrolnej. Przetworzony rzepak pochodzi w 100 % z zakontraktowanych upraw, a rolnicy kontraktowi zobowiązują się do zachowania specjalnych wymogów dotyczących uprawy. Zarówno surowiec, rzepak, jak i produkt Rapso odpowiada wymogom austriackiej definicji produktów wolnych od manipulacji genetycznym. Łańcuszek kontroli zaczynający się na polu rolnika, a kończący na oznakowanej butelce z zakrętką zapewnia absolutne bezpieczeństwo produktu. Nowoczesny, elektroniczny system gwarantuje możliwość prześledzenia drogi produktu od surowca aż po klienta indywidualnego.

Rapso- naturalnie produkowany, naturalnie zdrowy

Na wysoką jakość oleju Rapso wpływa cały proces produkcji. Po dokładnym zanalizowaniu ziarna rzepaku, pozyskiwanie oleju odbywa się w drodze prostego wytłaczania rozgniecionych i podgrzanych ziaren. Zrezygnowano z ekstrakcji za pomocą chemicznych rozpuszczalników, dzięki czemu wykluczone jest istnienie ich pozostałości w oleju oraz co istotne zachowany jest naturalnie wysoki poziom witaminy E. Rafinacja, czyli czyszczenie ze stałych zanieczyszczeń, substancji powodujących zmętnienie odbywa się nie na bazie chemii, lecz na bazie specjalnie opracowanego procesu fizycznego.  W jej wyniku od oleju odseparowane zostają wolne kwasy tłuszczowe, przyśpieszające procesy utleniania oraz jełczenia oleju oraz substancje, które pod wpływem ciepła ulegają niebezpiecznym dla zdrowia przemianom. W związku z dokładnym oczyszczeniem tłuszczu, olej Rapso może być zatem jak najbardziej stosowanydo celów tzw. „gorącej kuchni”. W wyniku rafinacji olej staje się również neutralny w smaku i bardziej trwały. Olej Rapso składowany jest obok młyna olejowego w wąskich, wysokich zbiornikach ze stali nierdzewnej i rozlewany na miejscu do butelek ze szkła chroniącego przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu niepotrzebne jest transportowanie oleju i od samego początku zapobiega się procesowi jego utleniania.

Przyrządzając posiłki dla siebie i swojej rodzinny powinniśmy zadbać o to, aby były pożywne. Warto zatem zwrócić uwagę na źródło pochodzenia produktów, służących do ich przygotowania.   100 % czysty, ekologiczny olej rzepakowy marki Rapso, wolny od manipulacji genetycznych, produkowany z rzepaku, pochodzącego wyłącznie z kontrolowanych upraw kontraktowych powstał z myślą o wszystkich pragnących odżywiać się w sposób naturalny i zdrowy.

Zapraszamy na nasz Fanpage – Świadome Odżywianie,  gdzie  z bliska przyglądamy się tematyce zdrowego i świadomego odżywiania się:

http://www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie?ref=hl

Olej marki Rapso:

Pojemność: 0, 75 ml

Cena brutto: 14, 99 zł

Marka: Rapso

Producent: VOG Polska Sp. z o.o.

Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl