Wiosenne porządki na talerzu
Nadchodzi wiosna. Piękne, słoneczne dni, rozkwitające kwiaty, czas wycieczek rowerowych, długich spacerów, ale nie tylko… Dla wielu to również czas zmiany nawyków.
Wiosna sprzyja powrotom do smaczniejszej diety, dbania o aktywność fizyczną, szukaniu lepszych alternatyw dla codziennych posiłków i… Przekąsek. W tej kwestii mamy dla Was inspirację. Co powiesz na zamianę mniej zdrowych batoników na te, które przygotujesz z soczystych owoców Helio So Soft!? Warto spróbować, bo do wyboru masz aż 5 różnych smaków, które mogą stać się ich pyszną bazą. Daktyle, Figi, Morele, Śliwki, Żurawina nasączona sokiem... Naturalna i zdrowa słodycz bez konserwantów, która sprawdzi się jako baza do stworzenia #sozdrowych batoników.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Wystarczy, że w domu masz: 2 szklanki płatków owsianych, pół szklanki miodu, 20 g masła, żurawinę Helio So Soft!, Daktyle Helio So Soft!, Morele Helio So Soft! lub inne ulubione bakalie Helio, słonecznik Helio, wiórki kokokosowe Helio
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzej miód i masło do uzyskania gładkiej masy, a następnie odłóż do ostudzenia. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż równomiernie na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjmij
z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Upieczoną całość pokrój na mniejsze batoniki.
A może wolisz zdrowszą alternatywę w wersji wytrawnej? Poznaj przepis na domowe pasty pełne witamin. Do ich przygotowania potrzebujesz: 1 opakowanie pestek dyni HELIO Natura, 1 duży pęczek bazylii, 3 duże ząbki czosnku, 15 dag naturalnego serka homogenizowanego, sól, pieprz, szczyptę ostrej papryki, 25 dag twarogu śmietankowego, 1 łyżkę naturalnego jogurtu, 1 opakowanie pistacji prażonych bez soli HELIO Natura, po 2 łyżki orzechów włoskich, żurawiny suszonej, rodzynek HELIO, skórkę otarta z połowy pomarańczy, szczyptę cynamonu. Jak je przygotować?
Pierwsza pasta: Pestki dyni zmielić. Czosnek zmiksować z liśćmi bazylii oraz serkiem. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki.
Druga pasta: twaróg wymieszać z jogurtem, lekko posiekanymi pistacjami, orzechami włoskimi, pozostałymi bakaliami, skórką pomarańczową oraz cynamonem. Można nimi smarować pieczywo lub jeść z surowymi warzywami.
Wyjście na miejską siłownie na świeżym powietrzu? Długi spacer z ukochaną osobą? Zabierz ze sobą przygotowane przez siebie batoniki lub kanapki z domowymi pastami. Dzięki temu, gdy dopadnie Cię ochota na coś do zjedzenia, możesz wybrać zdrowszą alternatywę. Smacznego!
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|