Wielkanocne szaleństwo na zdrowo
Wielkanoc jest jednym z najbardziej wyczekiwanych okresów w roku. Pomimo panującej pandemii oraz wyjazdami czy spotkaniami wiszącymi pod znakiem zapytania, te Święta nadal będą obfitować w pełne przysmaków stoły. Jak sprawić, aby nasze jedzenie było zdrowsze w tym czasie? Już radzimy!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Najważniejszą świąteczną tradycją jest oczywiście rodzinne śniadanie. Ze względów pandemicznych wiele elementów może niestety ulec zmianie, ale w miarę możliwości nie powinniśmy ograniczać naszego menu, nawet jeżeli zabraknie kogoś bliskiego. Dzięki różnorodności produktów powstają co raz to nowsze i ciekawsze przepisy, które nadal nawiązują do tradycji. Zdecydowanie warto postawić na ciasta. Polecamy rewelacyjną nowość – mazurek z Muesli. Nie wymaga on wielu składników, a będzie to słodki i zdrowy gwóźdź programu w naszym menu. Zainteresowani? Już podajemy przepis!
Jedyne czego potrzebujemy to:
margaryna/masło (125g),
2 jajka,
cukier (150g),
mąka pszenna (70g),
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
muesli Wiel – koko – nocny mix (350g),
szklankę posiekanych ulubionych suszonych owoców,
szklankę posiekanych ulubionych orzechów,
płatki kukurydziane (40g),
4 łyżki miodu,
czekolada gorzka (100g),
1/3 szklanki śmietany 30%
Wiel – koko – nocne jajka Mixit.
Ciasto jest dziecinnie proste do wykonania. Roztapiamy masło lub margarynę, mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, w osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Następnie na niskich obrotach łączymy je z mąką. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy roztopione masło lub margarynę stale mieszając. Muesli, płatki kukurydziane, miód, orzechy i suszone owoce dodajemy do uzyskanej masy, mieszamy. Całość wykładamy na prostokątną formę wcześniej posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy i pieczemy w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku przez około 25 minut. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, łączymy ze śmietaną, podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy, a następnie wylewamy polewę na naszego mazurka. Ostatnim krokiem jest udekorowanie naszego wyjątkowego ciasta – tu macie pełne pole do popisu. Ciekawym rozwiązaniem mogą okazać się wielkanocne jajeczka od Mixit. Są to przepyszne migdały oblane delikatną, białą czekoladą posypane liofilizowanymi owocami, dzięki którym uzyskały piękną, różnorodną barwę. Wielkanocne jajka od Mixit występują w takich wariantach: : jagoda, kokos, słony karmel, różowa czekolada Ruby i zielona herbata Matcha.
Wielkanoc jest wyjątkowym świętem, który łączy całą rodzinę. Bogactwo oraz różnorodność tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest ogromna. Warto zatem korzystać z tego dobrodziejstwa. Dobrym pomysłem jest też wprowadzić pewne innowacyjne zmiany, aby pozostawić coś również od siebie na przyszłość.
www.mixit.pl