Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni.


2022-01-26
Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe.

Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi aromatem chrupiących frytek i skrzydełek kurczaka. Prawie czujemy ich smak na języku. I choć zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania produktów poddanych tego rodzaju obróbce termicznej, to wciąż trudno nam się od nich odzwyczaić. Istnieją jednak sposoby by przygotować nasze ulubione przekąski praktycznie bez tłuszczu.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Mniej tłuszczu, więcej zdrowia

 

Nawet jeśli twoja lista postanowień noworocznych nie zawiera punktu o odchudzaniu, to warto odchudzić, a właściwie „odtłuścić” swoją dietę. Smażymy praktycznie wszystko: mięso, ryby, owoce morza, warzywa. To nasz ulubiony sposób przyrządzania potraw. Jest szybki i smaczny, a dania są soczyste i kusząco aromatyczne. Niestety w trakcie smażenia zachodzą reakcje chemiczne takie jak utlenianie tłuszczów, prowadzące do utraty rozpuszczalnych w nich witamin A,D,E i K. Utlenianie tłuszczów skutkuje również powstawaniem aldehydów, tłuszczy trans czy wolnych rodników, czyli związków mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ograniczenie smażenia wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem. Nie musi jednak oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych dań czy przekąsek.

 

Zdrowe smażenie?

 

Smażenie nigdy nie będzie zdrowe. Z tym faktem nie ma co dyskutować. Możemy zmniejszyć jedynie szkodliwe skutki jego działania poprzez wybór odpowiedniego oleju, czy sprzętu umożliwiającego smażenie bez tłuszczu. Rynek urządzeń AGD wychodzi naprzeciw zdrowemu stylowi życia, pokazując jak łatwo i szybko można przygotować delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz danie bez tradycyjnego smażenia. Cyrkulacja gorącego powietrza to technika zastosowana w nowoczesnych urządzeniach do beztłuszczowego smażenia. Gorące powietrze krąży z góry na dół i z powrotem w górę przez wewnętrzne ścianki zapewniając doskonałe rozprowadzenie ciepła. Do przygotowania swoich ulubionych potraw wystarczy dodać nie więcej niż kilka kropel oleju. Tak przyrządzone jedzenie jest zdrowe i smaczne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu frytek czy skrzydełek kurczaka. Tradycyjny schabowy czy żeberka w takiej wersji zadowolą nawet największych smakoszy. Wegetarianie docenią smak wielowarzywnych frytek z selera, marchewki, pietruszki i batatów. Zaś dla amatorów deserów stworzona została opcja pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet orzechów.