Sezon na przetwory z Octem Kieleckim
Najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów trwa od maja do późnej jesieni. Przez cały ten okres w sklepach i na straganach możemy znaleźć świeże owoce i warzywa, które doskonale sprawdzą się jako podstawa do zrobienia dżemu lub konfitury.
Można je jednak wykorzystać również do przygotowania marynat z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Powodów, aby sięgać po sezonowe składniki jest bardzo wiele. Po pierwsze są one smaczniejsze, tańsze i łatwiej dostępne. Wykorzystywanie takich produktów jest również bardziej ekologiczne – truskawki z krajowej uprawy nie wymagają tak długiego transportu, dzięki czemu ich negatywny wpływ na środowisko naturalne jest znacznie mniejszy. O czym należy więc pamiętać w nadchodzących miesiącach? W lipcu warto sięgnąć po czereśnie, fasolkę szparagową oraz kukurydzę. W sierpniu natomiast możemy przygotować przetwory z malin, agrestu, buraków ćwikłowych i białej rzodkwi.
To tylko niektóre z warzyw i owoców, z których można przyrządzić letnie przetwory. Pamiętajmy, że najważniejsze są dobrej jakości składniki i odrobina fantazji, dzięki której będziemy mogli stworzyć swoje własne, nowe połączenia smaków.
Szybkie przetwory – jak zrobić?
Do przygotowania smacznych przetworów możemy użyć niemal każdego warzywa czy owocu. Dobrym pomysłem są np. wiśnie lub czereśnie w zalewie octowej z odrobiną goździków i cynamonu czy kalafior w zalewie z dodatkiem curry i kurkumy. Warto pamiętać, że wybór dobrego octu ma naprawdę ogromne znaczenie. W końcu to właśnie w nim przez wiele miesięcy będą „odpoczywały” nasze sezonowe przysmaki. Świetnie sprawdzi się np. Ocet Kielecki, który w tym roku obchodzi 90 urodziny. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza najwyższej jakości składnikom oraz tradycyjnej metodzie wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Z tego powodu został wyróżniony prestiżowymi certyfikatami i nagrodami, takimi jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta.
Wielu osobom wydaje się, że zamarynowanie ulubionych warzyw i owoców w occie jest czasochłonne i wymaga doświadczenia. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobry przepis (lub trochę kreatywności!), a samo wykonanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut! Świetną bazę inspiracji stanowi kanał Majonezu Kieleckiego na YouTube, gdzie znaleźć można m.in. przepisy na marynowane ogórki z chili, gruszki w zalewie octowej czy marynowane rydze i cebulę. Pomysłów jest całe mnóstwo!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: ok. 2,3 zł brutto / 500 ml
Nadesłał:
BestBrands
|