Polowanie na kaczkę
|
Po lecie pełnym kulinarnej rozpusty, przychodzi czas na nieco inny jadłospis. Bazarki wypełniają się sezonowymi warzywami i owocami. Na stoły wędrują dania z owocami leśnymi a sosy wzbogacane są dorodnymi grzybami. To czas gdy można rozkoszować się świeżym szpinakiem i domowymi przetworami.
Doświadczeni kucharze zewsząd czerpią inspirację a korzystając z korzennych przypraw i cytrusowych aromatów, potrafią bezbłędnie uchwycić jesienny smak. Nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron, nie odmawiaj sobie spróbowania tego ulotnego smaku październikowych darów.
|
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Jesienna dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na wzmacnianie odporności organizmu. Jedną z podstawowych potraw, która powinna się znaleźć w jesiennym repertuarze, jest tradycyjna pieczona kaczka z jabłkami. Do niedawna jeszcze królowała na polskich stołach jedynie od święta. Teraz jest kolebką staropolskiej kuchni Mazowsza. Już nasze babcie podawały ją w słodkich sosach, tworzonych na bazie suszonej śliwki i miodu. Jeśli już chodzi za Tobą ochota na karmelizowany smak chrupiącej kaczki, możesz podjąć się samodzielnego jej przygotowania lub wybrać degustację w rekomendowanej restauracji.
O niezwykłej jakości pieczonej kaczki zapewnia szef kuchni Sofa Restaurant & Bar - Sebastian Przychodzeń. Przez ponad dziewięć lat działalności, restauracja serwuje dania oparte na doskonałych składnikach i recepturze. Tak się składa, że wtorkowe popołudnia w Sofie, to tradycyjne polowanie na kaczkę. Co tydzień zapach unoszący się z kuchni przyciąga lokalnych smakoszy. Pieczona kaczka serwowana jest tu z karmelizowanymi jabłkami na autorskim sosie pomarańczowym. W daniu nie może zabraknąć żurawiny, która idealnie komponuje się z pieczonym drobiem i wyciąga z niego charakterystyczną słodycz. „By doskonale upiec kaczkę należy zwrócić uwagę na takie szczegóły jak równomierna temperatura mięsa przed włożeniem do piekarnika. Dobrze upieczona kaczka z jabłkami powinna przejść ich kwaskowatym aromatem i jednocześnie nie wolno doprowadzić do ich zbytniego rozpadu” – doradza szef kuchni. Słynnego dania kosztowali już znani aktorzy pobliskiego teatru muzycznego Roma. Co ciekawe, fale zadowolenia wywołała także wśród grupy hiszpańskich kibiców w czasie Euro2012.
Nadesłał:
5_tka
|








