Owoce i warzywa alternatywą dla kanapek – proste przekąski na co dzień
Przekąski są niezwykle ważnym posiłkiem w ciągu dnia, co potwierdzają badania. Aż 2/3 Polaków przyznaje się do tego, że podjada między posiłkami. Najczęściej są to kanapki, słodycze bądź inne wysoko przetworzone produkty, które można spożyć na szybko.
Kiedy najczęściej spożywamy przekąski?
Aż 40 proc. Polaków deklaruje, że przekąskę spożywa w chwili relaksu, na przykład przed telewizorem. Z kolei 34 proc. uważa, że dobrą okazją jest picie kawy[1]. Prawdą jest jednak, że każda pora jest dobra do przegryzienia „małego co nie co”, co, niestety, przekłada się na problem otyłości w Polsce.
Przekąska to „dobra” okazja do pocieszenia, co nierzadko robią kobiety. Zajadanie emocji to bardzo poważny problem, z którym niełatwo jest sobie poradzić. Podjadanie może w tej sytuacji stać się swego rodzaju uzależnieniem. Taki mechanizm obronny trudno jest samemu zmienić.
Zdrowe przekąski, bogate w składniki odżywcze, dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, co pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Do najczęstszych przekąsek wśród Polaków należą owoce, kanapki czy serki bądź jogurty. Młodzi ludzie sięgają zazwyczaj po batoniki i wafle ryżowe[2].
Zdrowa przekąska w ciągu dnia jest bardzo ważnym posiłkiem. Dostarcza bowiem organizmowi niezbędnych składników. W tym witaminy, błonnik oraz minerały. To pozwala utrzymać niezbędną równowagę w organizmie. Reguluje poziom cukru we krwi, ale także powinna zapewnić uczucie sytości. Niestety, wiele osób sięgając po przekąski, wybiera produkty wysoko przetworzone, jak na przykład słodycze, które wcale nie są zdrowe, a uczucie sytości po nich jest krótkotrwałe, co sprzyja dalszemu podjadaniu, a tym samym czasami wzrostowi wagi – tłumaczy Karolina Kamińska, przedstawicielka programu GOOD MOVE – Trzymaj formę.
GOOD MOVE – Trzymaj formę to europejski program skierowany do ludzi w przedziale wiekowym 18-34 lat. Jego misją jest przekonanie młodych osób do zmiany nawyków nie tylko żywieniowych, ale również tych związanych z aktywnością ruchową. Najważniejsze jest, jak wskazują eksperci programu, by wszystko robić powoli, krok po kroku. By nie narzucać sobie szybkiego tempa ani zbytnich restrykcji.
Problem otyłości
Jak wynika z przeprowadzonych badań, w 2021 roku aż 2,11 miliarda dorosłych po 25. roku życia cierpiało na nadwagę i otyłość. Jest to prawie połowa populacji osób dorosłych na świecie. Najbardziej straszne liczby to jednak aż 3,71 mln osób zmarło z ww. powodów. I, co warto wiedzieć, 129 milionów lat zostało utraconych w wyniku otyłości w samym 2021 roku[3]. Są to bardzo niepokojące dane, które faktycznie dają do myślenia. Najwięcej osób otyłych jest w Chinach, Indiach i USA. Ale i problem ten coraz bardziej dotyka Polaków[4].
W roku 2019 według danych Głównego Urzędu Statystycznego 56,6% osób w Polsce powyżej 15. r.ż. miało nadwagę lub otyłość (z otyłością było 18,5% osób). Według szacunków NCD Risk Factor Collaboration w Polsce w 2025 roku z otyłością będzie 25,9% kobiet i 30,3% mężczyzn w wieku 20 lat lub więcej[5].
Badacze przewidują, że w 2050 roku aż 3,8 mld ludzi będzie cierpieć na otyłość lub nadwagę[6].
Przekąski – kilka przepisów
GOOD MOVE radzi, jakie przekąski można przygotować, aby nie czuć głodu przez dłuższy czas.
1. Sałatka z granatem i orzechami włoskimi
1/2 szklanki nasion granatu
1,5 łyżki orzechów włoskich (posiekanych)
Garść roszponki
Łącznie: 100 kcal, Białko: 2 g, Tłuszcz: 7 g, Węglowodany: 15 g
2. Smoothie z kiwi, szpinakiem i bananem
1 kiwi
3/4 średniego banana
Garść szpinaku
100 ml wody
Łącznie: 130 kcal, Białko: 2 g, Tłuszcz: 1 g, Węglowodany: 28 g
3. Pomarańcza i orzechy nerkowca
1 średnia pomarańcza
1 łyżka orzechów nerkowca
Łącznie: 100 kcal, Białko: 3 g, Tłuszcz: 5 g, Węglowodany: 20 g
4. Warzywa z dipem
1 średnia marchewka
1 seler naciowy
Dip (np. kubeczek jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku i sól z pieprzem)
Łącznie: 60 kcal (100 g), Białko: 2 g; Tłuszcz: 3 g: Węglowodany: 4 g
Zdrowe przekąski to bardzo ważna część dnia, pozwalają bowiem utrzymać równowagę
w organizmie. A tym chronić przed nagłymi spadkiem poziomu cukru i powstawaniu uczucia głodu. Warto więc zadbać o swoje posiłki w ciągu dnia, by były one sycące
i pełnowartościowe.
[1] Link - https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,28494,nawyki-zywieniowe-polakow-i-ich-stosunek-do-przekasek-w-2016-roku.html.
[2] Tamże.
[3] Global, regional, and national prevalence of adult overweight and obesity, 1990–2021, with forecasts to 2050: a forecasting study for the Global Burden of Disease Study 2021, s. 814.
[4] Global, regional, and national prevalence of adult overweight and obesity, 1990–2021, with forecasts to 2050: a forecasting study for the Global Burden of Disease Study 2021, s. 827.
[5] https://ezdrowie.gov.pl/19636
[6] Global, regional, and national prevalence of adult overweight and obesity, 1990–2021, with forecasts to 2050: a forecasting study for the Global Burden of Disease Study 2021, s. 827.
Nadesłał:
lena.pytkowska@pankowalski.com.pl
|