Naukowcy potwierdzają: istnieje związek między odżywaniem a zdrowiem psychicznym i fizycznym
Naukowcy współpracujący z University of Illinois i Laboratorium Badawczym Sił Powietrznych ogłosili wyniki nowego badania, które wykazało bezpośredni związek między sprawnością fizyczną, wydajnością poznawczą i optymalnym odżywianiem.
Eksperci ujawnili, że odpowiednie odżywianie nie tylko napędza nasz organizm i poprawia kondycję, ale także daje nam przewagę psychiczną.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Badacze podzielili 148 uczestników badania na dwie grupy, które przez 12 tygodni poddawano eksperymentowi. Obie grupy wykonywały ten sam program treningowy, który obejmował zrównoważony program ćwiczeń obejmujący trening aerobowy i trening oporowy. Oprócz programu szkoleniowego jedna grupa otrzymała napój odżywczy, druga - placebo. Badanie wykazało, że wysiłek fizyczny połączony ze spożywaniem wysokobiałkowego napoju odżywczego doprowadził do statystycznie istotnych zmian, które dotyczyły zarówno sfery fizycznej, jak i psychicznej:
11% - o tyle poprawiła się pamięć robocza badanych, która odpowiada za przetwarzanie informacji i rozwiązywanie problemów (pozwala nam na wielozadaniowość i często jest „upośledzona” pod wpływem stresu),
6% - o tyle poprawił się czas reakcji uczestników (stali się szybsi i bardziej dokładniejsi),
8% - o tyle obniżyło się tętno spoczynkowe (oznaka zwiększonej sprawności sercowo-naczyniowej).
- Od dawna wiadomo, że zdrowe odżywianie pozytywnie wpływa na homeostazę naszego organizmu – mówi dietetyk Joanna Wasiluk. - Połączenie ćwiczeń z odpowiednią dietą wpływa również na poprawę funkcji mózgu. Jedząc mądrze i zdrowo jesteśmy sprawniejsi fizycznie, mamy lepszy nastrój i zwiększamy efektywność działania – dodaje ekspert.
Odpowiednia suplementacja – co warto jeść?
Badania te potwierdzają, że suplementacja diety odpowiednimi składnikami odżywczymi może wspierać i ułatwiać osiąganie lepszych wyników. Wśród nich znajdują się m.in. produkty bogate w:
• Magnez
Niedobory magnezu odczuwa wielu z nas. Wśród objawów najczęściej pojawiają się: zmęczenie, lęk, bezsenność. Magnez znaleźć można w wielu ciemnozielonych warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych, orzechach. Cennym źródłem magnezu jest także ser żółty. - Warto dodać, że ser żółty dodaje także energii, a dzięki serotoninie poprawia humor - wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki.
• Witamina C
Znaleźć możemy ją w większości świeżych owoców i warzyw. Pomaga kontrolować poziom kortyzolu we krwi i co istotne - zwiększa produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Pozytywnie wpływa także na układ nerwowy i wspiera tzw. sygnalizację komórkową, poprawiając jednocześnie pamięć.
• Witaminy z grupy B
Wspomagają funkcję nadnerczy (szczególnie witamina B12). Ekspert z MSM Mońki podpowiada: - Sery dojrzewające są bardzo dobrym źródłem witaminy B12. A wszystko to za sprawą procesu ich dojrzewania. W trakcie niego namnażają się specjalnie dodane do sera bakterie, które m.in. właśnie produkują B12. W efekcie otrzymujemy produkt, którego już 100 g zapewnia zalecaną dzienna dawka do spożycia. Witaminę B znajdziemy także w produktach pełnoziarnistych, nasionach i orzechach.
• Luteina
Substancja wykazuje właściwości przeciwzapalne i silne działanie przeciwutleniające. Luteinę można znaleźć w żółtkach jaj, ciemnolistnych zieleniach, takich jak jarmuż i szpinak, oraz owocach i warzywach o jaskrawych kolorach, w tym papryce, marchewce, kukurydzy, pomidorach, słodkich ziemniakach, groszku, awokado, pomarańczach i melonach.
Skoro wiemy, że istnieje związek między odżywaniem a zdrowiem psychicznym i fizycznym to czas na gruntowny przegląd nawyków żywieniowych. Może z ich zmianą nie warto czekać do nowego roku?
Nadesłał:
Commplace
|