Naturalnie odporni z drużyną bakalii HELIO
Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym?
Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno-zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta na kilku najważniejszych składnikach.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Jak zadbać o odporność? Masz ją w jelitach
Centrum dowodzenia odpornością jest w jelitach. I to na nich powinna skupić się cała nasza uwaga. Wiele badań potwierdza wpływ tego, co jemy na mechanizmy obronne organizmu. Dobrze jest skompletować drużynę, która w codziennym menu wesprze nasz układ immunologiczny w walce z infekcjami.
Najbardziej znana wszystkim w walce o odporność jest witamina C, która jest prawdziwym strażnikiem odporności. Można ją znaleźć nie tylko w kojarzącej się z tą witaminą cytrynie czy czerwonej papryce, ale także w bakaliach, jak choćby miechunce Goldenberry HELIO Natura. Z tego powodu warto włączyć ją do diety w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw.
Równie ważna jest witamina A. To istotny zawodnik w grupie odpornościowej. Jest bardzo silnym antyoksydantem, który skutecznie usuwa wolne rodniki. A to właśnie ich nadmiar powoduje uszkodzenie komórek, a tym samym obniżenie odporności. [1]
Jej dobrym źródłem są pomarańczowe warzywa jak marchewka, dynia, ale też suszone morele HELIO Natura, które mogą służyć jako samodzielna przekąska lub dodatek na przykład do owsianki. Warto podkreślić, że prawidłowy poziom witaminy A pomaga w utrzymaniu dobrego stanu nawilżenia nabłonka wyściełającego drogi oddechowe, który stanowi najlepszą barierę dla bakterii i wirusów.
Jak podnieść odporność? Zadbaj o żelazo i cynk
Poza tym żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek. Ich niedobór prowadzi do obniżonej odporności, a tym samym wzrostu ryzyka infekcji i zakażeń oraz obniżenia zdolności bakteriobójczych. Gdzie możemy je znaleźć? Na przykład w suszonych figach i orzechach laskowych HELIO Natura. Niewiele osób wie, że orzechy laskowe stanowią całkiem dobre źródło żelaza, a także cynku, który jest kolejnym, ale równie silnym, jak pozostali, członkiem drużyny odporności. [2]
To właśnie niedobór cynku zwiększa w bardzo dużym stopniu podatność na infekcje. Jednym z najlepszych źródeł tego minerału są pestki dyni HELIO Natura z ekologicznych upraw, dlatego warto by w sezonie jesienno-zimowym szczególnie zadbać o ich obecność w domowej spiżarni. [3]
Błonnik pokarmowy. Ważny element w dbaniu o odporność
I ostatni zawodnik w drużynie, a więc błonnik pokarmowy, który nie tylko oczyszcza nasze jelita z toksyn, ale sprzyja też namnażaniu dobrych bakterii jelitowych, które chronią i wspierają organizm w walce z infekcjami. Warto przypomnieć, że zalecane spożycie błonnika dla dorosłej osoby to 25-40 g.
Jego źródłem są produkty pełnoziarniste oraz suszone owoce i orzechy, więc w prosty sposób można zadbać o ich obecność w diecie. [4] Na szczególną uwagę zasługują tutaj suszone śliwki HELIO Natura, które są prawdziwą bombą błonnika, a także dobrym źródłem miedzi niezbędnej dla prawidłowej pracy układu immunologicznego. Śliwki te nie zawierają żadnych konserwantów, jak na przykład najczęściej używanego kwasu siarkowego (E220). Tego typu dodatki są niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku alergików.
Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz - dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.
[1] Budowanie odporności dzieci okresie jesienno-zimowym, Food Forum, grudzień 2017-styczeń 2018, str. 56-60.
[2] Żelazo - niezbędny składnik pokarmowy, Żywienie człowieka i metabolizm; rok XL, nr 1, Warszawa 2013, str. 16-29.
[3] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN, str. 246-248.
[4] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl
Nadesłał:
Agnieszka EFEKTPR
|