Naturalne bakalie – dlaczego warto je kupować ?
W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowe nawyki żywieniowe stają się priorytetem, naturalne bakalie zdobywają coraz większą popularność. To nie tylko smaczne przekąski, ale również skarbnice cennych składników odżywczych.
Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się pleśni i grzybów. Dwutlenek siarki pozwala dłużej zachować owocom świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest szczególnie w przypadku suszonych moreli, które poddane działaniu konserwantu, na długo zachowują piękny pomarańczowy kolor. Jednak pamiętajmy, że wygląd to nie wszystko – nie dajmy się zatem zwieść ładnie wyglądającym owocom.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
|
Dwutlenek siarki może bowiem działać uczulająco na organizm człowieka. U osób szczególnie wrażliwych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami, bólami głowy czy biegunką. Ponadto konserwant drażni drogi oddechowe – u osób chorych na astmę, może więc powodować tzw. astmę siarczynową, a u osób zdrowych – skurcze i zapalenie oskrzeli, co objawia się „świszczącym oddechem”. E-220 ma również negatywny wpływ na witaminy zawarte w owocach – niszczy zwłaszcza witaminy A, B1 oraz B12. Suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki są więc mniej wartościowe.
Bezpieczniejszym konserwantem dla naszego zdrowia jest sorbinian potasu (E-202). Jednak i on nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Jego zbyt duże spożycie może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne. Dlatego zawsze warto wybierać owoce suszone bez siarki.
Jaki skład powinny mieć bakalie?
Najprostszą i najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest: jak najkrótszy. Wybierając towary w sklepie zawsze czytajmy etykiety i wystrzegajmy się tych produktów, które mają dużo substancji z literą „E” w swoim składzie. Linia produktów HELIO Natura nie zawiera dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego. Ponadto dzięki niskiej zawartości sodu, produkty te pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a duża zawartość błonnika predestynuje je do stałej obecności w diecie osób redukujących wagę. Bakalie te są także bogate w witaminy, wartości odżywcze oraz mikro i makroelementy.
Należy również pamiętać, że wszystkie suszone owoce należy przechowywać w chłodnych, ciemnych miejscach i spożyć w przeciągu 6 miesięcy po otwarciu opakowania. Dłuższe przechowywanie może wpływać na spadek wartości odżywczych.
Dlaczego warto sięgnąć po naturalne bakalie od HELIO i jakie korzyści mogą przynieść?
- Bogactwo Składników Odżywczych: Naturalne bakalie HELIO Natura, takie jak suszone owoce, orzechy, i nasiona, są bogate w różnorodne składniki odżywcze jak witaminy, minerały, błonnik, oraz zdrowe tłuszcze. To doskonałe źródło energii, a jednocześnie dostarczają cennych substancji wspierających zdrowie organizmu.
- Zdrowe dla Serca: Orzechy, nasiona, i inne bakalie HELIO Natura są bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3 i kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Regularne spożywanie naturalnych bakalii może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz wspierać zdrowie serca.
- Wspomaganie Pielęgnacji Skóry: Witaminy, minerały, i przeciwutleniacze zawarte w suszonych owocach, takich jak rodzynki czy suszone jagody, mogą wspomagać zdrowie skóry. Te składniki pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, opóźniając proces starzenia.
- Źródło Energii i Błonnika: Naturalne bakalie HELIO Natura dostarczają energii, co sprawia, że są doskonałym źródłem paliwa dla aktywnych osób. Ponadto, błonnik w bakaliach wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, oraz przyczynia się do uczucia sytości.
Podsumowując, naturalne bakalie od HELIO to nie tylko pyszne przekąski, ale także pełnowartościowe pożywienie, które wspiera zdrowy tryb życia. Kupując je, inwestujesz w swoje zdrowie, promujesz zrównoważony rozwój oraz dbanie o środowisko i cieszysz się smakiem natury w najczystszej formie.
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|