„Musztarduj” na zdrowie!
Niegdyś, razem z octem, królowała na sklepowych półkach. Choć nadal jej obecność w kuchni każdego Polaka jest oczywista, mniej oczywiste są jej walory zdrowotne. Mowa o musztardzie – prostej kombinacji gorczycy, octu i oliwy.
Musztarda powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od samego początku uznawano ją za przyprawę o walorach leczniczych. Sam Pitagoras twierdził, że „musztarda wyostrza umysł". Wydaje się, że żadna inna przyprawa mokra (bo tak fachowo się ją określa) nie ma tak pozytywnego działania na organizm. Dzieje się tak za sprawą zawartości gorczycy, która jest doskonałym lekarstwem na niestrawność, nieżyt żołądka oraz inne zaburzenia trawienia. Działa oczyszczająco, antybakteryjnie
i obniża ciśnienie krwi. Zawiera wapń, magnez, witaminę B oraz spore ilości żelaza. Dodatkowo dzięki zawartości kurkuminy (barwnika, który znajduje się w prawie każdej musztardzie) ma silne działanie antyoksydacyjne, więc zapobiega starzeniu się skóry i zmianom nowotworowym. Osoby dbające o smukłą sylwetkę z pewnością docenią niskokaloryczność musztardy i małą zawartość tłuszczu. Może być więc sprzymierzeńcem w walce z nieciekawymi, mało wyrazistymi, dietetycznymi potrawami.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Do wyboru...smaku i koloru!
Na całym świecie musztardy cenione są za oryginalny i nieporównywalny smak. Producenci rozpieszczają nas ich różnorodnością - na rynku istnieje kilkadziesiąt odmian musztard, których w skali światowej spożywa się ponad 340 milionów kilogramów rocznie. Nic dziwnego - jest ona idealnym dodatkiem do mięs, kanapek, grillowanej kiełbasy, sałatek, dressingów czy innych przekąsek. Develey, największy producent musztard w Europie, swoją bogatą ofertę produktową dostosowuje do preferencji konsumentów
w każdym kraju. Produkuje zarówno dobrze znane, tradycyjne smaki musztard, jak i te trochę bardziej egzotyczne. Najpopularniejsze to:
- Sarepska - jedna z najczęściej wybieranych w Polsce musztard, posiada tradycyjny, lekko ostry smak.
- Kremska - bardzo drobno mielona, dzięki odpowiednim przyprawom ma dość słodki smak.
- Chrzanowa - o tradycyjnym smaku chrzanu i jasnokremowej barwie.Świetnie pasuje do białej kiełbasy i jajek.
- Delikatesowa - delikatna, wykwintna musztarda, o łagodnym smaku
i kremowej konsystencji. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. - Dijon - klasyka w świecie musztard, ostra i dość słona. Ma delikatną kremową konsystencję i lekko kwaskowy smak. Jest znakomitym dodatkiem do pieczeni, wędlin, serów, dressingów, sosów do mięs
i sałatek. - Francuska - ostra musztarda, z całymi ziarnami gorczycy. Idealna do kuchennych eksperymentów, smażenia i pieczenia.
- Rosyjska - przygotowywana na bazie orientalnej gorczycy,
o nietypowym ostrym charakterze. - Bawarska - musztarda o niemieckim rodowodzie i lekko pikantnym smaku.
- Słodka - cechy charakterystyczne to ciemna barwa i niepowtarzalny słodki smak, który doskonale komponuje się z białymi mięsami
i kiełbaskami. - Pieprzowa - pikantna musztarda, z dodatkiem marynowanych ziaren pieprzu. Idealna do każdego rodzaju mięs.
- Ziołowa - musztarda wzbogacona aromatycznymi ziołami.
- Miodowa - łagodny smak, gładka konsystencja z dodatkiem prawdziwego miodu.
„Głównym składnikiem musztardy są ziarna gorczycy (białej, czarnej lub sarepskiej). W zależności od jej gatunku, stopnia rozdrobnienia i dodatku przypraw, powstaje wiele odmian musztardy. W Polsce zdecydowanym faworytem jest musztarda delikatesowa i sarepska. Polacy lubią tradycyjny, umiarkowanie ostry smak, ale lubią też kulinarne eksperymenty, dlatego popularnością cieszą się również musztardy takie jak rosyjska, chrzanowa czy francuska. Dla prawdziwych smakoszy przygotowaliśmy również wyśmienite musztardy premium min. musztardę bawarską i miodową" - powiedział Marcin Kocyga, Brand Manager Develey Polska.
Wnioski? Musztarda przyda się nie tylko po obiedzie, ale również jako dodatek do niego. Potrzebujesz inspiracji? Przygotuj szybki dressing do sałatki: łyżkę musztardy wymieszaj z łyżką soku z cytryny, łyżką miodu i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Sosem tym polej rukolę, roszponkę lub sałatę lodową z pomidorem i ogórkiem. Smacznego!
Nadesłał:
milena.zielinska@walk.pl
|