Musztardowe inspiracje
Gdybyście mogli zostawić w kuchni tylko jeden dodatek do potraw, co wybralibyście? Jeśli lubicie uniwersalne przyprawy, które z powodzeniem można wykorzystać do wielu różnych potraw, powinniście postawić na musztardę!
Ta prosta kombinacja gorczycy, octu i oliwy, potrafi zmienić zwykły kawałek mięsa w kulinarny majstersztyk. Co więcej, jest niskokaloryczna i ma małą zawartość tłuszczu. Może być więc sprzymierzeńcem w walce z nieciekawymi, mało wyrazistymi, dietetycznymi potrawami.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Kurczak w musztardowej marynacie
Zaprosiliście gości na niedzielny obiad i chcecie przygotować coś prostego,
a jednocześnie pysznego? Zaskoczcie wszystkich nowym obliczem kurczaka!
Składniki:
500g filetów piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy Develey Horcice
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki i powstałą marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka. Zostaw w lodówce na min. 30 min (a najlepiej na całą noc). Następnie usmaż filety na patelni. Podawaj z surówką i pieczonymi ziemniakami.
Musztardowe rurki
Nie, nie chodzi o modne spodnie z wąskimi nogawkami w kolorze jasnego brązu, ale o pyszny makaron penne z musztardowym sosem i tuńczykiem.
Składniki:
200g makaronu penne
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
puszka tuńczyka w oleju
200 g śmietany 18 %
2 łyżki musztardy sarepskiej Develey
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Śmietanę wymieszaj z musztardą i dodaj tuńczyka. Całość przełóż na patelnię, wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Makaron polej przygotowanym sosem. Możesz posypać parmezanem lub żółym serem.
Śledzik na ostro
Potrzebujesz inspiracji na nową wersję „śledzika”? Spróbuj pysznych śledzi na ostro.
Składniki:
4 filety śledziowe (400 g)
4 ogórki konserwowe
2 cebule
4 łyżki musztardy rosyjskiej Develey
6 łyżek ketchupu Mc Donald’s
2 łyżki oliwy
ostra papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie wymocz w wodzie przez ok. 3 h, a następnie „porwij“ je na małe kawałki. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Następnie połącz wszystkie składniki i dopraw papryką do smaku.
Nadesłał:
milena.zielinska@walk.pl
|