Drożdżowy warkocz na śniadanie


Drożdżowy warkocz na śniadanie
2021-10-11
Jaka chałka dla dziecka jest najlepsza? Z pewnością ta świeżo upieczona z chrupiącą skórką, podawana z ciepłym mlekiem, konfiturą, miodem lub masłem. W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę na chałkę, dzięki której wypieczemy pyszny warkocz.

Smak tkwi w prostocie

Według polskiej receptury tradycyjną chałkę przygotowuje się z: mąki pszennej, jaj, cukru, drożdży, wody i soli. Ilość składników tworząca ten pyszny wypiek jest niewielka, dlatego powinniśmy zadbać o najwyższą jakość użytych produktów – wybierając między innymi doskonałą mąkę, która jest dedykowana słodkim wypiekom. Mąka z Domowej Piekarni Młyna Jaczkowice to najlepszy wybór i idealna baza do naszej chałki.

Skórka naszego świeżego wypieku powinna być chrupiąca, a środek miękki, puszysty i delikatny w smaku, niemal rozpływający się w ustach. Ważnym dodatkiem do naszego drożdżowego warkocza jest kruszonka, która nada nieco słodyczy. Ma być ona słodka, ale jednocześnie chrupiąca i krucha – bo najczęściej to właśnie ją zjadamy ze smakiem w pierwszej kolejności!

 

Chałka to wypiek, który można podawać na wiele sposobów, począwszy od najprostszej opcji polegającej na posmarowaniu jej masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można również połączyć ją z dodatkami na słodko, czyli z przeróżnymi domowymi konfiturami, dżemami, czy miodem i pokrojonymi owocami. Chałka równie  doskonale smakuje w opcji „na słono” z twarogiem, serem czy nawet sadzonym jajkiem.  Jest bardzo uniwersalna i przepyszna, dlatego nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację.  

Bez mąki ani rusz

Aby nasza chałka przypominała wypiek jak z najlepszych piekarni, powinniśmy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dobra chałka, mimo chrupiącej skórki, musi zachować optymalny poziom wilgoci w środku, aby nie być za sucha. Mąka na chałkę z linii Domowa Piekarnia Typ 500 w porównaniu do innych mąk, ma niższą zawartość popiołu oraz glutenu, dzięki czemu powstała z niej chałka będzie na zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta. Mąki z Młyna Jaczkowice to doskonały wybór zarówno dla wprawionych cukierników, jak i amatorów pieczenia, którzy chcą wypróbować swoich sił w kuchni.

Wypiek naszej chałki powinien zająć od 20 do 45 minut, w zależności od przepisu, z którego będziemy korzystać. Mąka z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice sprawi, że nasz drożdżowy warkocz po wyjęciu z pieca będzie raczył nas pięknym i pysznym zapachem domowego wypieku.

Najwyższa jakość, doceniona przez specjalistów

Najczęstszą przyczyną niewyrośniętego ciasta lub zakalca są źle dobrane składniki, dlatego do naszych wypieków powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości. Mąki z Młyna Jaczkowice zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także zostały nagrodzone mianem „Top Produktu” przez specjalistów związanych z żywieniem.

Mąka na chałkę, jak i inne mąki z linii „Domowa Piekarnia”, zostały wyprodukowane z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki. Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników pysznych chałek, bułek i drożdżowych ciast. Jeśli jesteście prawdziwymi smakoszami domowych wypieków – nie może jej zabraknąć w waszej kuchni.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Mąka na chałkę

Wartość energetyczna

1483 kJ / 350 kcal

Tłuszcz

1,3 g

W tym: kwasy tłuszczowe nasycone

0,2 g

Węglowodany

72,2 g

W tym: cukry

0,3 g

Błonnik

1,5 g

Białko

11,5 g

Sól

0,005 g

 

„Domowa Piekarnia” Mąka na Chałkę

Producent: MŁYN JACZKOWICE

Cena: ok. 3 zł brutto

 

Przepis na chałkę

Składniki:

  • 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 całe jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

 

1.       Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).

2.       Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

3.       Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.

4.       Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.

5.       Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).

6.       Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.

Smacznego!

 

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

www.mlynjaczkowice.pl


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

GUTPR
http://www.gutpr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl