Chocolate cookies – amerykański klasyk


Chocolate cookies – amerykański klasyk
2021-12-29
Chrupiące z zewnątrz, przyjemnie miękkie w środku i – co najważniejsze – wypełnione po brzegi kawałkami pysznej czekolady. Chocolate cookies – bo o nich mowa - to kulinarny przebój z Ameryki, który podbił serca miłośników domowych ciasteczek na całym świecie.

Są idealne na każdą okazję – na słodkie śniadanie, podwieczorek, na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi czy wieczorny seans filmowy „pod kocykiem”. Lista składników jest krótka, ale najważniejszym elementem jest oczywiście czekolada. Warto wybrać tę najwyższej jakości, dzięki której nasze ciasteczka dadzą nam 100% czekoladowej przyjemności!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Ciasteczka to bez wątpienia jedna z ulubionych, najbardziej popularnych i uniwersalnych przekąsek. I choć w sklepach mamy ogromny ich wybór, to z całą pewnością nie zastąpią one tych, które przygotujemy samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność jakości składników w nich zawartych, a poza tym samo ich wypiekanie może dać dużo radości – zwłaszcza, gdy w całym domu unosi się aromat czekolady, stanowiący zapowiedź tej wyjątkowej przyjemności smaku! Warto pokusić się zatem o własnoręczne przygotowanie tych przysmaków – tym bardziej, że nie wymaga to ani wiele czasu, ani długiej listy składników, ani specjalnych umiejętności cukierniczych.

Chocolate cookies to słynne amerykańskie ciasteczka, które zachwycają tak samo smakiem, jak i łatwością wykonania. Nic dziwnego, że stały się tak popularne! Warto zawsze mieć je „pod ręką” – idealnie nadają się do przechowywania w domowym pojemniku na ciasteczka, by móc po nie sięgnąć w każdym momencie, gdy mamy ochotę na coś przyjemnie słodkiego i czekoladowego. A zimowe wieczory to najlepszy czas, by zamienić swoją kuchnię w małą, domową cukiernię. Tym bardziej, że takie ciasteczka doskonale sprawdzą się także jako karnawałowa, słodka przekąska, którą zaserwujemy naszym bliskim.

W najbardziej klasycznej wersji do American chocolate cookies dodawane są specjalnie w tym celu produkowane czekoladowe kawałeczki. Ale oczywiście doskonale sprawdzi się inna dobrej jakości czekolada. Możemy według własnych upodobań dodać czekoladę gorzką, ale też mleczną oraz inne ulubione dodatki, jak chrupiące orzechy. Ciasteczka zyskają ciekawy smak dzięki Czekoladzie gorzkiej pomarańczowej Terravita, która zawiera 70% kakao. Ma ona wytrawny, głęboko czekoladowy smak, przyjemnie przełamany dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczy. To znakomite zestawienie, które idealnie sprawdzi się też w kruchych ciasteczkach. Świetnym pomysłem będzie dodanie przed upieczeniem do środka każdego ciasteczka kostki Czekolady mlecznej Terravita, stanowiącej połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością mleka. Kostki tej czekolady mają formę poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Dzięki temu, gdy przełamiemy jeszcze ciepłe ciasteczko, ze środka lekko wypłynie czekolada.

American chocolate cookies

Składniki:

pół kostki masła (125g)

pół szklanki cukru trzcinowego

4 łyżki cukru

1 jajko

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

czekolada mleczna Terravita

czekolada gorzka pomarańczowa 70% kakao Terravita

pół szklanki orzechów laskowych

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy dokładnie w mikserze, dodajemy część dość drobno posiekanych orzechów. Kroimy Czekoladę gorzką pomarańczową 70% kakao Terravita na małe kawałeczki, wrzucamy do ciasta, lekko mieszamy. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.

Robimy kulki o średnicy ok. 3-4 cm, wgniatamy w każdą  kulkę kosteczkę Czekolady mlecznej Terravita i zawijamy ją dość dokładnie w ciasto. Rozpłaszczamy i układamy na wierzchu połówki orzechów wg uznania.

Uformowane ciastka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika i wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.

Upieczone ciastka wyciągamy z pieca, układamy na tacy lub pakujemy do puszki. Ze środka ciepłego ciastka po przełamaniu powinna lekko wypływać czekolada. Smaczne na ciepło i po wystygnięciu.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

milkas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl