Advocaat Dalkowski - jajeczna propozycja na świąteczny stół
![]() |
Advocaat to tradycyjnie wyrabiany likier jajeczny, który z pewnością każdy z nas pił choć raz w życiu. Idealny, jako dodatek do kaw, ciast i deserów, smakuje również w wersji sauté - pity osobno. Z pewnością będzie stanowił ciekawą alternatywę dla tradycyjnej wersji wielkanocnego jajka.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Przed nami długo wyczekiwane przez wielu Święta Wielkiej Nocy. Czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Znakomity smak Advocaat’a doskonale sprawdzi się, jako subtelny dodatek do świątecznych wypieków. Oto, w jaki sposób można wykorzystać go do pysznej babki z kawałkami czekolady:
Potrzebne składniki :
• 250 g miękkiego masła
• 250 g mąki pszennej
• 150 g gorzkiej czekolady
• 250 g cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
• 4 jajka
• 8 g proszku do pieczenia
• 150 ml Advocaatu Dalkowski
Czekoladę łamiemy na drobne, ale dość duże kawałki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrami i solą na gładką, kremową masę. Kolejno wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na ko-niec dodajemy stopniowo mąkę na przemian z ajerkoniakiem. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy czekoladę. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy z kominem o średnicy ok. 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w 175°C przez 55-60 min.
Taka wersja świątecznej babki z pewnością zaskoczy niejednego łasucha.
Dalkowski Advocaat dostępny jest w 3 wersjach pojemnościowych: 0,5, 0,35 oraz w wersji 0,2 litra.
www.henkell-polska.pl
Nadesłał:
Arni
|