Wypoczynek przy grillu - warto pamiętać również o wodzie
To ostatni dzwonek, by dobrze przygotować się na lato i już dziś zadbać o swoje zdrowie, dobrą sylwetkę i samopoczucie. I choć maj kusi mięsnymi potrawami z grilla, warto urozmaicić je o warzywa i owoce oraz pozostałe produkty o właściwościach alkalizujących, czyli zasadowych.
Sałata, rukola, ale także np. arbuz czy grejpfrut świetnie wspomagają trawienie. W przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej pomocna jest również woda alkaliczna dobrej jakości, z wysokim pH, która przy tym niweluje objawy np. zgagi. Taką superwater jest nowość na rynku, czyli woda alkaliczna - marki Alcalia o wysokim, 9,36 pH.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Urozmaicenie diety na wiosnę o wartościowe i świeże produkty nie jest szczególnym wyzwaniem. Wystarczy wybrać się na lokalne targowisko, by menu obfitowało w moc witamin płynących ze świeżych warzyw i owoców. Warto włączyć je do swojej diety, by poczuć się lepiej i zdrowiej. Smaczne przekąski i koktajle witaminowe przygotowane na ich bazie z pewnością uzupełnią wszelkie zimowe ich niedobory w naszym organizmie.
Przy okazji majowych spotkań przy grillu warto pamiętać o właściwym nawodnieniu. Na szczególną uwagę zasługuje woda alkaliczna, która wspomaga trawienie, szczególnie przy takich objawach jak np. zgaga, wzdęcia, nudności czy refluks, które mogą się pojawić na skutek diety zdominowanej przez mięsne przysmaki. Jej wysokie zasadowe pH, jak w przypadku wody Alcalia, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, pozytywnie wpływając na takie dolegliwości jak zgaga. Zgaga jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Dotyka też osoby cierpiące na niestrawność lub inne schorzenia układu pokarmowego. Jest szczególnie uciążliwa, ponieważ wywołuje nieprzyjemne uczucie palenia i pieczenia w przełyku, gardle lub w okolicach mostka. Właściwości alkalizujące mają również wybrane, świeże warzywa i owoce, dlatego włączenie ich do codziennej diety jest takie ważne.
Do grillowanych posiłków, ale także spożywając produkty wysokoprzetworzone, w tym słodycze warto dodatkowo sięgać po wodę alkaliczną, która ma właściwości neutralizujące, wspomagające metabolizm i regenerację organizmu. Taką wodą jest superwoda Alcalia o unikalnie wysokim, 9,36 pH. Swoje właściwości zawdzięcza źródłom położonym na głębokości 1200 m pod powierzchnią ziemi, co czyni ją naturalnie alkaliczną.
- Sezon grillowy to z pewnością czas, w jakim spożywamy więcej tłustych i ciężkostrawnych potraw. Jak wiadomo, wszystko jest dla ludzi, a zdrowy rozsądek jest w stanie uratować nasze prawidłowe trawienie i uchronić przed podrażnieniem żołądka czy dyskomfortem jelitowym. Dlatego warto danie z karkówką czy boczkiem wzbogacić o sałatki na bazie świeżych warzyw, a także postawić na dobrej jakości wodę, która może wspomagać procesy trawienne i łagodzić objawy np. zgagi. Warto skorzystać z wody o wysokim pH, jak Alcalia, ponieważ produkty mięsne i tłuste potrawy obniżają pH, przez co organizm musi mocniej się starać o przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Woda alkaliczna wspiera starania organizmu przyspieszając wyrównywanie pH krwi, ponadto łagodzi stany nadkwasoty żołądka, neutralizując nieprzyjemne uczucie pieczenia powodowane cofaniem się soku żołądkowego i treści pokarmowych z żołądka do przełyku - podkreśla Justyna Mizera, dietetyk sportowy.
Właściwości wody alkalicznej wynikają z jej wyjątkowej budowy cząsteczkowej. W przeciwieństwie do zwykłych wód, mniejsze klastry komórek wody alkalicznej łatwiej przenikają przez błony komórkowe organizmu - a tym samym skuteczniej go nawadniają, dotleniają i pomagają w usuwaniu toksyn. Odpowiedni poziom nawodnienia ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy, co jest ważne w przypadku problemów z trawieniem i dolegliwości układu pokarmowego.
Wszystko, co spożywamy i pijemy, ma określony współczynnik pH. Produkty przetworzone, pochodzenia odzwierzęcego, m.in. wspomniane już potrawy mięsne, ale także biały cukier, słodycze czy napoje, takie jak kawa i alkohol, mają odczyn kwasowy, który w przeciwieństwie do lekko zasadowego, jest mniej korzystny dla organizmu. Produkty z niskim, kwasowym pH częściej przyczyniają się do problemów na tle pokarmowym i skutkują licznymi przykrymi dolegliwościami, jak np. uczuciem pieczenia w przełyku i gardle. Woda alkaliczna pomaga neutralizować negatywne objawy, wpływa na lepsze trawienie i przyspiesza metabolizm. Oddziałuje także na procesy regeneracyjne, poprawia krążenie, a także wspomaga usuwanie zbędnych dla organizmu elementów.
Wodę o odczynie zasadowym najlepiej pić na godzinę przed i po posiłku, drobnymi łykami. Dorosły człowiek powinien, w zależności od pory roku, wypijać w ciągu doby średnio 2 - 2,5 l wody.