Wpływ koziego mleka na zdrowie


2021-08-30
Kozie mleko uznawane jest za ekologiczne i zdrowe. Niejednokrotnie podawane jest dzieciom cierpiącym na alergię na białka mleka krowiego. Produkt ten cechuje się zawartością laktozy oraz kazeiny – lecz w niewielkich ilościach, w związku z czym jest sprawniej trawione niż mleko krowie.

Kozie mleko - czym cechuje się surowy produkt?

Kozie mleko najwyższej jakości to takie, które charakteryzuje się delikatnym, lekko słonym i delikatnie słodkim smakiem oraz świeżym i naturalnym zapachem. Co więcej, wyróżnia się:

  • Brakiem organizmów chorobotwórczych;
  • Niewielką liczbą bakterii;
  • Brakiem objawów aktywności enzymatycznej;
  • Małą zawartością komórek somatycznych;
  • Brakiem szkodliwych, trujących lub obcych substancji.

Wpływ mleka koziego na zdrowie

Kozie mleko jest o wiele łatwiej trawione przez człowieka niż krowie. Uwarunkowane jest to tym, że skrzep kazeinowy powstały w mleku kozim jest luźniejszy, delikatniejszy oraz ma mniejszy rozmiar, a działanie αs1-kaziny (o długim czasie trawieni) jest nieduży. Wielkość kuleczek tłuszczu także oddziałuje na szybkość trawienia - w mleku kozim tłuszcz nie zbija się w większe agregaty, przez co zwiększa powierzchnię kontaktu oraz ułatwia dostęp enzymom trawiennym.

Co więcej, laktoperoksydaza, a więc białko znajdujące się w kozim mleku, hamuje aktywność i wzrost bakterii powodujących: cholerę, zapalenie płuc, biegunkę, salmonellozę oraz zatrucie pokarmowe.

Warto również wspomnieć, iż spożywanie koziego mleka zwiększa wchłanianie składników mineralnych z żywności, takich jak: magnez, wapń, fosfor, miedź, żelazo oraz selen.

Spożywanie mleka koziego wspomaga także leczenie nieswoistych zapaleń jelit. Oligosacharydy izolowane z koziego mleka wykazują działanie przeciwzapalne, redukujące biegunki i krwawe stolce, wspomagające przyrost masy ciała, redukujące rozmiar jelita grubego oraz zmniejszające zmiany martwicze jelit. Zastosowanie koziego mleka w planie żywieniowym odnoszącym się do nieswoistych zapaleń jelit wymaga jednak dalszych, bardziej zaawansowanych badań.

Badania in vitro ukazują, iż komórki wyizolowane od ludzi spożywających kozie mleko, cechują się wyższą zawartością tlenku azotu niż pochodzące od osób, które piją mleko innych zwierząt. Tlenek azotu dostaje się do krwiobiegu poprzez układ limfatyczny, przyczyniając się do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Związek ten wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne, a więc wspomaga leczenie chorób układu krążenia.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

NoweArtykuły

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl