Wigilijne ryby dla dzieci


Wigilijne ryby dla dzieci
2021-11-29
Na wigilijnym stole szczególne miejsce zajmują ryby. Niestety nasze dzieci przeważnie nie przepadają za karpiem i śledziami. Co zrobić, aby Wigilia smakowała dzieciom? Możemy tradycyjne potrawy przygotować w sposób, który spodoba się naszym dzieciom.
Oto kilka pomysłów, jakie ryby podać na Wigilię dzieciom. 


Wigilijne ryby dla dzieci

Jakie ryby wybrać na Wigilię dla dzieci? Najmłodsi raczej nie przepadają za śledziami i karpiem pełnym ości. Jak zatem dochować wigilijnej tradycji i podać ryby dzieciom?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:


Filety z karpia lub innych ryb słodkowodnych

Przede wszystkim, zamiast całych ryb możemy podać filety - wówczas w dużej mierze unikniemy ości, choć pojedyncze mogą się przydarzyć. W sprzedaży dostępne są gotowe filety z karpia, które możemy jedynie oprószyć solą i usmażyć na maśle w panierce z domowej bułki tartej. Taki karp przypadnie do gustu nie tylko dzieciom! 

Sprawdź, jak usmażyć karpia na Wigilię

Jeżeli ryby słodkowodne nie wchodzą w rachubę, możemy podać filet z dorsza lub mintaja w tradycyjnej panierce z bułki tartej. 

Najprostszym pomysłem są gotowe, mrożone paluszki rybne lub medaliony. Większość dzieci zna te potrawy z przedszkola lub szkolnej stołówki. Dlatego bez problemu zjedzą je także w czasie Wigilii.



Ryba pieczona dla dzieci

Innym pomysłem jest ryba z piekarnika. Tu świetnie sprawdzi się pieczony łosoś, który cieszy się uznaniem u najmłodszych. Możemy upiec go w pergaminie z dodatkiem delikatnych przypraw i odrobiny oliwy.

 Upiec możemy także filet z dorsza lub mintaja. Takie ryby może zapiec pod pierzynką ze śmietany i startego sera. Może nie są tradycyjne smaki polskiej Wigilii, ale czasami warto poeksperymentować. 

Jako dodatek do pieczonej ryby możemy podać duszone warzywa, które przygotowuje się je podobnie jak warzywa do ryby po grecku. Cebulę szklimy na oleju. Marchewkę, seler naciowy i trochę pietruszki kroimy w słomkę lub trzemy na tarce do warzyw. Następnie  dodajemy do cebuli. Smażymy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.



Jakich ryb nie podawać?

Radzimy zrezygnować z ryb, które zawierają antybiotyki, hormony oraz metale ciężkie. Przede wszystkim nie podajemy pangi. Ryba ta jest tania, nie ma ości i jest delikatna w smaku, jednak jej mięso pełne jest szkodliwych substancji. Ryby te żyją w zanieczyszczonych zbiornikach, do których spływają pestycydy z pól oraz wyrzucane są śmieci. Pangi zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Europy.  Nie warto narażać dzieci i siebie. 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl