Wigilijne paszteciki


Wigilijne paszteciki
2017-12-13
Nietypowe paszteciki, które sprawią, że wigilijny wieczór nabierze nowego smaku! Polecamy przepis Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada, uczestniczki V edycji programu Masterchef.

SKŁADNIKI:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

·         mąka pszenna – 500 g

·         świeże drożdże – 25 g

·         mleko – 500 ml

·         olej – 60 ml

·         jajko – 1 szt (+ 1 do posmarowania)

·         cukier – 1 łyżka

·         sól – 1 łyżeczka

 

NADZIENIE:

·         czerwona soczewica – ok. 200 g

·         grzyby (u mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone) – ok. 250 g

·         duża cebula – 2 szt.

·         ser GOUDA Serenada – 300 g

·         masło klarowane

·         sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże mieszamy  z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto.

Odstawiamy przykryte na ok. godzinę – ciasto musi podwoić objętość.

 

FARSZ:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli – do miękkości.

Mieszamy z soczewicą, studzimy.

 

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3–4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut.

Pieczemy ok. 20–25 minut w 200°C.

Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!

Smacznego!


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

olka3693

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl