Najlepszej jakości Wielkopolski Ser Smażony i Masło Ekstra z Czarnkowa


Najlepszej jakości Wielkopolski Ser Smażony  i Masło Ekstra z Czarnkowa
2019-03-01
Wielkopolska charakteryzuje się zróżnicowanym krajobrazem, poznańską gwarą, ale także wyjątkowymi produktami regionalnymi, które wyróżniają symbole potwierdzające ich jakość.

W gronie najlepszych znajdują się wyroby OSM Czarnków: Wielkopolski Ser Smażony, objęty unijnym systemem „Chronione Oznaczenie Geograficzne” i Masło Ekstra z Czarnkowa ze znakiem „Jakość Tradycja”.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Wielkopolski Ser Smażony z Czarnkowa jest od wielu lat ceniony przez smakoszy, którzy poszukują nie tylko naturalnej żywności, ale jednocześnie wytwarzanej w tradycyjny sposób. Ser Smażony powstaje z najwyższej jakości mleka i wyrabiany jest w tradycyjnym procesie gliwienia, czyli zmienia się pod wpływem drobnoustrojów w mazistą masę o charakterystycznym zapachu - przez co w niektórych domach nazywany jest też gliwiakiem. W związku z tym Wielkopolski Ser Smażony wyróżniony został unijnym znakiem „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ang. Protected Geographical Indication, PGI). Przyznaje się go produktom pochodzącym z określonego miejsca, regionu lub kraju, których jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna wynika z tego pochodzenia geograficznego. Wyrób oznaczony tym produktem musi mieć silny związek z miejscem pochodzenia – tak jak w tym przypadku sera produkowanego przez OSM Czarnków. 

 

- Wielkopolski Ser Smażony to jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów regionu, który gości na naszych stołach od wielu pokoleń. Tradycyjny proces wytwarzania oraz unikalny smak zostały docenione nie tylko przez konsumentów, ale także przez Komisję Europejską, która zakwalifikowała go do kategorii „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Jest to dla nas wielkie wyróżnienie i podkreślenie tego, że tradycyjne produkty są cenione nie tylko w regionie, nie tylko w kraju, ale także w całej Unii Europejskiej. Pokazuje to, że dalej liczy się dla nas przede wszystkim jakość i smak - mówi Zofia Just, Wiceprezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie. 

 

Tradycyjne masło

Kolejny produkt pochodzący z OSM Czarnków, czyli Masło Ekstra z Czarnkowa zostało uhonorowane znakiem „Jakość Tradycja”. Ten krajowy system jakościowy służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych, posiadających co najmniej 50-letnią historię wytwarzania.

 

- Znak „Jakość Tradycja” potwierdza, że nasz produkt odróżnia się od innych należących do tej samej kategorii. Podkreśla to wyjątkową jakość Masła Ekstra, co daje konsumentom pewność, że wybierają najlepszy towar na polskim rynku– dodaje Zofia Just.

 

Naturalne masło z Czarnkowa jest źródłem cennych składników odżywczych, m.in. kwasów tłuszczowych, jest bogate w przeciwutleniacze, w tym: witaminy A i E oraz łatwo przyswajalne białko i wapń. Masło Ekstra z Czarnkowa to produkt, w którym zawartość tłuszczu mlecznego wynosi co najmniej 82% bez żadnych tłuszczów obcych, tzn. oleju, łoju i innych.

Masło ze względów zdrowotnych powinno być spożywane przez ludzi w każdym wieku, a szczególnie przez dzieci. To właśnie z nim najłatwiej wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Tłuszcz mleczny zawiera liczne składniki zdrowotne: kwas masłowy, który jest czynnikiem ochronnym zapobiegającym nowotworom jelita grubego, a kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. 

 

Wspólne gotowanie 

O zaletach produktów OSM Czarnków mieli okazję przekonać się osobiście poznańscy blogerzy i przedstawiciele lokalnych mediów, którzy w ostatni dzień lutego wzięli udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych. Pod czujnym okiem niezwykle utalentowanego szefa kuchni Macieja Siąkowskiego, współzdobywcy gwiazdki Michelin i 3 czapekGault & Millau, w pięknych wnętrzach studia Cook Up, goście przygotowali wspólnie cztery dania. Znany ze swojego talentu, pracowitości, nietuzinkowego stylu i wyjątkowej intuicji kucharz, postawił przed uczestnikami wydarzenia nie lada wyzwanie, zabierając ich w podróż pełną smaków i kulinarnych odkryć. Podczas wspólnego gotowania przyrządzono bliny ziemniaczane z serem smażonym, łososiem i rukwią wodną oraz consomme grzybowe z pierożkami i gzikiem. Jako główne danie podano smażoną pierś perliczki i kopytka z twarogiem śmietankowym. Na deser zaserwowane zostały, zgodnie z tradycją Tłustego Czwartku, maślane pączki z kremem z serka truskawkowego. Nieodłącznym elementem wszystkich potraw były oczywiście produkty OSM Czarnków – Wielkopolski Ser Smażony i Masło Ekstra z Czarnkowa. 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Media Story
http://

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl