Musli - zdrowe śniadanie, ale nie zawsze


Musli - zdrowe śniadanie, ale nie zawsze
2018-07-03
Wielu ludzi zgodnie uważa, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jedni wolą lekkie płatki, inni jajecznicę z boczkiem.

W Polsce nie brakuje oczywiście również osób, dla których śniadanie składa się z czarnej kawy i papierosa. Ten pomysł jest akurat najgorszy z możliwych. Jednak czy na pewno ciężkie śniadanie jest dobre?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Domowe musli - najlepsze z najlepszych.

Na nasze nieszczęście zawartość większości gotowych paczek z musli, które znajdziemy na półkach sklepowych, wzbogacana jest o substancje słodzące oraz zapachowe i smakowe niekoniecznie naturalnego pochodzenia. Zwróćmy zatem uwagę na listę składników zanim kupimy dany produkt. Możemy kupić wszystkie produkty osobno i sami w domu zmieszać je tworząc w ten sposób wspaniałą i przede wszystkim zdrową mieszankę śniadaniową. Podstawowym składnikiem takiego domowego musli powinny być płatki owsiane. Zaopatrzmy się w takie, które są jak najmniej przetworzone. W naszym śniadaniu nie zabraknie dzięki temu błonnika, Węglowodanów złożonych, cennych witamin, w tym z grupy B oraz mikroelementów. Możemy płatki owsiane zastąpić żytnimi lub orkiszowymi. Do płatków dodajmy suszone owoce. Każde będą dobre, ważne by nam smakowały. Nie zapomnijmy również o orzechach i bakaliach. Im więcej - tym lepiej. Nasz posiłek będzie wtedy bogatszy w magnez, fosfor, żelazo i  potas. Do tak przygotowanej mieszanki dodajmy przed spożyciem jogurt naturalny, kefir, maślankę lub mleko. Do listy zalet będziemy mogli dopisać zawartość w wapń. 

Musli gotowe, paczkowane.

Jeśli zdecydujemy się jednak na sklepowe musli, nie zaniedbujmy czytania etykiet. Uważajmy przede wszystkim na musli tupu granola. Jest bardzo smaczne. Musimy jednak wiedzieć, że powstaje w procesie pieczenia mieszanki płatków, owoców i orzechów. Aby smak był lepszy, podczas pieczenia dodawany jest cukier i tłuszcze. To znacznie podnosi kaloryczność, a obniża zawartość w składniki mineralne i witaminy.

Jeśli zdecydujemy się na musli w polewie smakowej miejmy świadomość, że karmimy nasz organizm z rana syropem glukozowo - fruktozowym i cukrem, a nie to powinno być składnikiem zdrowego śniadania. 

Decydując się na śniadanie złożone z musli, zdecydujmy się na takie, które dostarczy jak najwięcej witamin i minerałów naszemu organizmowi. Jeśli dobrze wybierzemy, nasze śniadanie będzie wspaniałym paliwem napędzającym nas do działania z samego rana.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~marek, 2018-07-06 14:35:11

    Ja rano nie jestem jakoś głodny, piję tylko mrożoną kawę a śniadanie jem po 10
    delonghi.com


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl