Majowe śledziowe przekąski


2019-04-30
Przed nami długi weekend majowy. Jeśli już planujesz, co włożyć do piknikowego koszyka, to mamy dla Ciebie inspirację – pyszne śledziowe przekąski!

Śledzie warto jeść przy każdej okazji! To przecież ryby morskie, które dostarczają nam jodu. Są również dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B. A że przy okazji posiłki ze śledzi mogą być pyszne to nie warto się zastanawiać – na majowe pikniki wybierajmy rybne, śledziowe przekąski.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Kokosowo-cebulowe gofry ze  śledzikiem SEKO z brzoskwinią i żurawiną

Składniki:

  • 1 opakowanie śledzików SEKO z brzoskwinią i żurawiną
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 średnie cebule
  • szczypta soli
  • połówki brzoskwini z puszki

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Odstawiamy. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę, do połączenia się składników. Do tak powstałej masy dodajemy pokrojone cebule oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy. Ciasto nakładamy chochelką.

Gofry pieczemy przez około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy je na metalową kratkę. Następnie na gofry nakładamy śledziki SEKO z brzoskwinią i żurawiną. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Można dodać też pokrojone połówki brzoskwiń z puszki.

Paprykowe łódeczki

Składniki: 

  • Śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO
  • 1 duża papryka czerwona
  • ok. 150 g serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 duża garść kiełków rzodkiewki
  • świeżo mielony pieprz, szczypta papryki ostrej w proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

Kawałki śledzia wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Paprykę oczyszczamy i kroimy na prostokątne kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Serek łączymy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, pestkami słonecznika oraz przyprawami. Każdy kawałek papryki smarujemy warstwą serka, następnie układamy po jednym kawałku śledzika. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Na koniec wbijamy wykałaczkę.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BiuroPrasoweKlienta

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl