Kuchnia sezonowa – sprawdź, jakie dania warto przygotować w sierpniu


2024-08-20
Lato obfite jest w świeże warzywa i owoce, za których smakiem tęsknimy przez cały rok. Wprowadzenie ich do codziennych posiłków to nie tylko urozmaicenie diety, ale również gwarancja pełni kulinarnej przyjemności. Dlatego warto spróbować kuchni sezonowej.

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

To, co jemy, ma istotny wpływ na nasz nastrój oraz samopoczucie. Potrawy bogate 
w witaminy i minerały to podstawa zrównoważonej diety. Wykorzystanie dojrzałych, świeżych warzyw daje nam gwarancję najlepszej jakości potrawy, ponieważ charakteryzują się one większą ilością składników odżywczych, niż te dostępne poza sezonem, na przykład w postaci mrożonek. Nie wolno również zapominać, że świeży produkt jest smaczniejszy, a przecież w gotowaniu na tym najbardziej nam zależy. Aby podkreślić smak dania, warto pamiętać również o odpowiednich przyprawach. VEGETA uniwersalna to mieszanka przypraw i suszonych warzyw, która sprawdzi się do mięsa, warzyw, zup, pieczeni czy też prostych dań. Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw sprawiają, że zastosowania VEGETA są zatem nieograniczone.

 

Różnorodność warzyw w sierpniu

 

Duża dostępność warzyw sezonowych latem pozwala nam cieszyć się bogactwem smaków 
i różnorodnością na talerzu. Szczególnie w sierpniu mamy możliwość tworzenia kolorowych, obfitujących w wartości odżywcze jadłospisów i odkrywania nowych połączeń składników każdego dnia. Jest w czym wybierać. Soczyste i pełne smaku pomidory sprawdzą się do sałatek i sosów. Wszechstronny składnik wielu dań, czyli cukinię, można dusić, używać do zup lub grillować. Podobnie jak soczystą kukurydzę oraz bakłażana, które także stanowią doskonały dodatek do sałatek. Świeża marchew oraz chrupiąca fasolka szparagowa to świetne uzupełnienie dań obiadowych. Aby nadać niepowtarzalnego smaku i wydobyć ze świeżych składników to, co najlepsze, warto dodać do potraw mieszanki przypraw takie jak VEGETA Natur do warzyw z grilla, która pasuje do wszystkich rodzajów warzyw oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów. Ta kompozycja przypraw i ziół pomoże uzyskać aromatyczny i naturalny smak. 

 

 

Leczo z cukinią

 

Składniki:

·       1 cebula

·       2 ząbki czosnku

·       1 łyżka smalcu lub oleju

·       300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej)

·       3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone)

·       3 cukinie (ok. 1 kg)

·       ok. 700 g passaty pomidorowej PODRAVKA z butelki

·       VEGETA Uniwersalna (1 łyżeczka)

 

W garnku podgrzej olej i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiełbasę obierz i pokrój na plasterki, dodaj do cebuli i dalej smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku. Do całości dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając, smaż na nieco większym ogniu przez około 5 minut. Dodaj łyżeczkę VEGETA Uniwersalna do potrawy oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszając, podsmaż wszystko przez kolejne 5 minut. Na koniec wlej passatę pomidorową PODRAVKA i wymieszaj. Gotuj pod przykrywką jeszcze przez około 5 minut. 

 

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

walk_pr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl