Kolorowa dieta najlepsza dla serca!
Wiele osób uważa, że diety są nudne, przewidywalne i niesmaczne. Nic bardziej mylnego. Najlepsza dieta to taka, która jest zdrowa, bogata we wszystkie witaminy, kolorowa i przez to smaczna.
Większość chorób serca jest efektem niewłaściwego stylu życia - nadużywania używek, niewłaściwej, bogatej w czerwone mięso, cukier i tłuszcze zwierzęce diety, oraz siedzącego trybu życia. Te rzeczy to kilka grzechów głównych, popełnianych na zdrowiu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Podstawa dobrej diety - produkty bogate w błonnik
Jeśli chcemy, by nasze serce było chronione, powinniśmy spożywać minimum 25 g błonnika dziennie. Ten składnik odgrywa bardzo ważną rolę w życiu każdego człowieka. To podstawowy suplement zdrowej diety. Bez niego cholesterol jest wysoki, cały czas odczuwamy uczucie głodu nie oczyścimy układu pokarmowego z toksyn. Jeśli będziemy mieli mało błonnika w diecie, to możemy być pewni, że nasz organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował. Gdzie można znaleźć produkty bogate w błonnik? W naturalnych płatkach, pieczywie razowym i pełnoziarnistym, owocach i warzywach, takich jak brukselka, kapusta, brokuły, porzeczki, maliny, czy suszone śliwki. Tego typu produkty są szczególnie zalecane osobom, które cierpią na otyłość.
Gramy w zielone!
Lekarze zalecają stosowanie w diecie dużej ilości zielonych warzyw, które usprawniają pracę serca, ograniczają wchłanianie cholesterolu. Dobrze wpłynie na serce także zmiana zwykłej herbaty na zieloną, ponieważ zawiera ona dużo antyoksydantów, które mają za zadanie zwalczać wolne rodniki. Po jakie zielone warzywa warto sięgnąć? Szpinak, kapusta, ogórek, natka pietruszki, rzeżucha, koperek i szczypiorek. Bardzo dobre dla zdrowia są także brokuły, które są bogate w wiele witamin m. in. A, B1 i C. Są także bogate w mikroelementy - fosfor, wapń i magnez.
Czerwień wina pomoże sercu
Dużo się mówi o tym, jak bardzo alkohol szkodzi na serce. Nie jest to do końca prawdą - wszystko zależy od ilości wypitego alkoholi i jego rodzaju. Czerwone wino jest tym alkoholem, który, pity z umiarem, nie szkodzi na serce, a nawet mu pomaga! W czerwonym winie znajduje się resweratrol, który ma za zadanie chronić tętnice przed złym cholesterolem. Dzięki niemu we krwi podnosi się poziom dobrego cholesterolu. Ten rodzaj alkoholu korzystnie wpływa na układ krążenia, lecz trzeba pamiętać, aby stosować go z umiarem.
Radosna żółć - magia cytrusów w leczeniu serca
Cytryna nie tylko jest odpowiedzialna za rozrzedzanie krwi i pomoc w zwalczaniu złego cholesterolu. Posiada bardzo dużo antyoksydantów, witamin i innych składników, które wspomagają nasze serce m. in. wapń, żelazo, magnez, potas, kwas cytrynowy i błonnik. Specjaliści polecają picie soku z cytryny co najmniej raz dziennie. Owocem, który bardzo dobrze wpływa na nasze serce jest także granat - zawiera bardzo dużo witamin z grupy B i C. Wpływa bardzo dobrze na ciśnienie tętnicze, oraz wpływa w sposób pozytywny na cholesterol.
Naczelna zasada - jedz regularnie!
Aby żołądek pracował prawidłowo trzeba zadbać o utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi. Pomogą w tym regularne posiłki, które będziemy spożywać co kilka godzin. Niestety, bardzo dużo osób prowadzi nieregularny tryb życia, przez co zaniedbujemy także regularność posiłków. Odbija się to nie tylko na naszej kondycji psychicznej, ale i fizycznej. I nie działa dobrze na nasze serce. Najlepiej powoli przyzwyczaić nasz organizm do stałej podaży pożywienia. Po jakimś czasie stanie się to dla nas zdrowym nawykiem.
Nadesłał:
Danutar
|